kapat

29.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gerilimi düşürün
Genelkurmay bildirisinin ardından Fazilet Partisi'ne ani ziyaret düzenleyen Amerikalı bayan diplomat şu mesajı verdi: Gerilimi sürdürmenin partinize ve Türkiye'ye zararı dokunur. Tansiyonun hemen düşürülmesi inancındayız

Amerikan büyükelçiliği politik ataşesi, Genelkurmay'ın bildirisi Ankara'nın gündemine bütün ağırlığı ile oturmuşken, aniden Fazilet Partisi'ni ziyaret etti.

Peki bu ziyaretin perde arkasında neler vardı ve ABD'li diplomat ile Fazilet kurmayları neler konuşmuşlardı?

Amerikalı bayan politik ateşe ile görüşen Fazilet heyetine, Oğuzhan Asiltürk başkanlık ediyordu.

Görüşmenin iki gündem maddesi vardı. Birincisi, Genelkurmay ile Fazilet arasında yaşanan gerilim, ikincisi ise, Fazilet Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılma konusuydu.

AMERİKA NE YAPAR?
Bir buçuk saat gibi oldukça uzun süren görüşmelerde Amerikalı bayan diplomat, Fazilet kurmaylarına, yaşanan gerilim konusunda bazı tavsiyelerde bulundu. Çünkü Amerikalı bayan diplomat bildiri fırtınasının tam ortasında yapıyordu bu ziyareti. Bayan diplomat Fazilet kurmaylarına özetle şunu söyledi:

"Bu gerilimi sürdürmenin ne partinize, ne Türkiye'ye, ne de Türkiye'nin dış ilişkilerine hiçbir faydası yok. Aksine zararı dokunur. Bu nedenle tansiyonun düşürülmesi gerektiği inancındayız."

Fazilet Partisi ekibi ise bu gerilimde kendilerinin payı olmadığında ısrarlıydılar.

Daha sonra konuşmalar, Fazilet Partisi'nin kapatılma davasındaki son duruma geldi. Fazilet kurmayları, bu konudaki gelişmeleri ve yaptıkları savunmayı ABD'li diplomata anlattılar. Ardından Fazilet ekibi içinden biri bayan diplomata şu soruyu sordu:

"Amerikan yönetiminin partimizin kapatılması durumunda tutumu ne olur?"

Amerikan büyükelçiliğinin Fazilet Partisi'ne bakan bayan diplomatı, bu soruya açık bir cevap vermedi. Ülkesinin tavrını açıkça belirten cümleler kullanmadı. Ancak parti kapatılmasının hiç hoş olmayacağını söylemekle yetindi.

Ancak bu konuda görüştüğümüz başka Amerikalı diplomatlar ise SABAH'a şunu açıkça söylediler:

TEPKİLER BÜYÜR
"Fazilet Partisi'nin kapatılması açıkça büyük bir hata olur. Bu konuda Ankara ciddi tepki alır. Hem sadece Washington'dan değil.. Başka Batı başkentlerinden de gelir tepki. Türkiye tam Avrupa Birliği ile ilişkiler yoluna girmişken, bir siyasi partiyi düşünce suçundan kapatırsa, bunu anlatmanız çok zor olur.. Tepkiler sadece yönetimler düzeyinde de kalmaz. Avrupa Parlamentoları ile siyasi partiler ve ABD Kongresi de tepki verir.. Ama tabii Türkiye'nin bileceği bir iş bu.."

SEDAT SERTOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır