kapat

29.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Dayakçı müdür'den sanatsever başkana
Sertliğiyle ünlenen Tantan, siyasete atılıp belediye başkanı olunca yumuşak yüzünü göstermeye başladı

TANTAN'IN "kızak" görevi yaklaşık bir buçuk yıl sürdü. Bu arada şube müdür yardımcısı unvanına terfi etti. Derken 10 Nisan 1984'te Giresun Emniyet Müdürü olarak "vekaleten" atandı. Giresun yılları sakin geçti. Bu arada evlenmiş, çocuk sahibi de olmuştu.

Tantan bir kez daha İstanbul'a döndü. Bu seferki görevi Mali Şube Müdürlüğü'ydü. Mafyaya ağır bir darbe indirdi ve 29 "baba" yakalanıp şubeye getirildi. Bu operasyonlar Fransa'nın ünlü gazetelerinden Le Matin'de bile yankısını buldu.

İŞKENCE İDDİASI
Olumsuz şeyler de söylenmiyor değildi. Örneğin ünlü armatör İhsan Kalkavan, Tantan'ın mali şube müdürlüğü döneminde petrol kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle kendisini içeri aldığını ve ayak parmaklarına cereyan bağlayarak işkence yaptığını iddia ediyordu. Ama söylenenler ne kadar mantıklı olursa olsun inanmak isteyen pek azdı.

Mali Şube'den Emniyet Müdür Yardımcılığı'na yükselen Tantan, buradan Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü görevine, oradan da Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliği görevine atandı. Rakipleri; onun dürüstlüğünü, suçlular konusundaki engel tanımazlığını, "tarikatçı" iddiasıyla vurmuş 12 Eylül sonrası generaller yönetiminin gözünden düşmesini sağlamışlardı. O yine de doğru bildiği yoldan şaşmadı.

Emniyet'ten siyasete atılmasına ANAP Başkanı Mesut Yılmaz sebep oldu. Tercih edilmesinin nedeni belliydi: Namaz kılan, dürüstlüğü ile tanınmış, az çok hemen herkesin kulak aşinalığına sahip olduğu bir isimdi. Fatih'te giderek yükselen Refah Partisi dalgasını göğüsleyebilecek bir isimdi. Ancak seçimden yenik çıktı. Binlerce oy torbası çöplüklerden toplanınca seçim yenilendi. Zafer bu kez "Tantan"ın olmuştu.

AVRUPA'YA GİRDİ BİLE
Hırçın üslubu Zeyrek'teki tarihi restorasyon çalışmaları ve herkesi heyecanlandıran AB destekli Fener-Balat Projesi ile bir süre için de olsa unutulmuştu. Türkiye AB'ye girebilmek için uğraşırken o AB komisyonlarına projesini anlatmış ve tam 7 milyon ECU'luk bir destek sağlamayı başarmıştı. Eğitim Gönüllüleri ile ortaklaşa sürdürdüğü projeler de herkes tarafından alkışlanıyordu. Fatih'i bir kültür ve sanat merkezi haline getirmek istiyordu.

Siyasete de ısınmıştı yani...

NURHAN FIRATLI


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır