kapat

29.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Blair: İsminizle büyüdüm
Davos Zirvesi'nde İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Başbakan Bülent Ecevit arasında ilginç bir sohbet yaşandı. Blair, Ecevit'e "Sizi çok takdir ediyorum. Sizin isminizi duyarak büyüdüm" dedi

Başbakan Bülent Ecevit, Davos Zirvesi'nin en hareketli liderlerindendi. Ecevit, yoğun görüşme ve toplantı trafiği ile dikkat çekti. Ecevit, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu toplantısında ilk konuşmasını dün sabah yaptı. Başbakan, "Ekonomi Değil Toplum" konulu oturuma George Soros'un da aralarında bulunduğu 4 konuşmacıyla birlikte katıldı ve yaklaşık 5 dakika süren bir sunuş yaptı.

Ecevit dün İsviçre Konfederasyonu Başkanı Adolf Ogi ile görüştü. Bu görüşmenin ardından oteline dönen Ecevit burada Kazakistan Başbakanı Tokayev'i kabul etti; ardından da Citybank Grup Başkan Yardımcısı Willam Rhodes'u kabul etti. Başbakan Bülent Ecevit, kaldığı otelin altındaki salonda İngiltere Başbakanı Tony Blair tarafından verilen öğle yemeğine de katıldı.

BÜYÜK İLTİFAT
İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Başbakan Bülent Ecevit arasında dün ilginç bir sohbet yaşandı. Blair, sözlerine Ecevit'i, Helsinki Zirvesi'nde alınan sonuçtan ötürü kutlayarak başladı.

Tony Blair baş başa görüşmede Ecevit'in sosyal demokrasiye yaptığı katkılara atıfta bulunarak, "Sizi çok takdir ediyorum. Ben sizin isminizi duyarak büyüdüm" dedi. Oldukça sıcak geçen görüşmede 2 lider birbirini ülkelerine davet etti; Ecevit Blair'e deprem sırasındaki yardımlarından dolayı teşekkür etti.

İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ
Ecevit, İngiltere ile ekonomik ve ticari ilişkilerin çok geliştiğini vurguladıktan sonra "Bizim bölgede binden fazla işadamımız var. Burada Türkiye ve İngiltere işbirliği yapabilir" dedi. Bülent Ecevit, Blair'e Türkiye'nin mutlaka ESDI (Avrupa Güvenlik ve Dış Politika İnisiyatifi) içinde yer alması gerektiğini bildirdi. Blair ise, "Türkiye endişe etmesin. AB üyesi olmayan NATO üyesi ülkelere bir tehdit oluşturulmayacak" dedi.

Bu arada "Batı Hala Var mı" konulu panelde Polonya Cumhurbaşkanı Kwhsnevsky, Avrupa'da artık demokrasi ve özgürlüğün ön plana çıktığını vurgulayarak, "Avrupa'da tüm duvarlar yıkılmalıdır. Artık Türkiye, Ukrayna, merkezi Avrupa bir bütün oluşturmalıdır" dedi.

Ecevit: Uzun vadede idam kalkacak

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve ekonomi zirvesindeki isimler, yabancı yatırımcılarla yaklaşık 2.5 saat süren bir toplantı yaptı. Başbakan Ecevit, bir soru üzerine, idam cezasının Türkiye'de uzun süredir uygulanmadığını ve uzun vadede kaldırılmasının düşünüldüğünü söyledi. Ecevit, "Ama Öcalan hassas bir konu" dedi.

'BİZ IRK DEĞİLİZ'
Başbakan Bülent Ecevit, Davos'taki ikinci konuşmasını Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği bir toplantıda yaptı. "Batı hâlâ var mı?" konulu oturumda 10 dakikalık bir giriş konuşması yapan Ecevit, "Biz bir ırk değiliz. Türkiye Türkleri olarak bizler farklı orijinlerden tamamıyla entegre olmuş bir ulusuz" dedi. Ecevit, Türkiye'de Doğu ve Batı'nın uyum içinde harmanlandığını belirterek, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne nasıl ihtiyacı varsa AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı vardır" dedi. Ecevit, "Avrupa Birliği'yle ilişkilerin gelişmesinden sonra Türklerin Avrupa Birliği'ne ait olduğunu reddetmek gerçekçi olmayacaktır. Fakat Türkiye sadece Avrupalı değildir. Orta Asya ve Azerbaycan Türkiye'nin doğal partnerleri durumundadır. Bu uzun süreç içerisinde önce Osmanlı Avrupa'yı sonra Avrupa Osmanlı'yı etkilemiştir. Osmanlı döneminde Türkler, Hıristiyanlara ve yabancılara ciddi bir dini tolerans göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti İslamiyetin modern bir şekilde uygulanabileceğini göstermiştir. Böylece hem Batı'ya hem İslam dünyasına örnek olmuştur" diye konuştu.

Ecevit, panelde şöyle konuştu: "Türkiye jeopolitik durumuyla hem Avrupa hem de Asya'nın evliliğinde anahtar rolü oynamaya mecburdur. Türkiye tabii ki Avrupa'ya aittir. Ama aynı zamanda Orta Doğu, Kafkasya ve Asya'ya aittir"

Cem ile Papandreu gizlice görüştü!
DIŞİŞlerİ Bakanı İsmail Cem ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu "Avrupa Birliği'nin genişlemesi" konulu bir yemekli toplantıda bir araya geldi. Cem bu toplantıda "AB Helsinki'de Türkiye'yi aday ilan ederek laik hale gelmiştir" dedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ise Türkiye'nin AB'ye adaylığını en çok Yunanistan'ın istediğini söyledi. Davos zirvesine katılan Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, herkesi atlatarak baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Terminus Oteli'nde, Avrupa Birliği'nin genişletilmesi konulu bir toplantıda bir araya gelen Cem ile Papandreu çıkışta işaretleşti. İsmail Cem korumaları ve yanındaki özel kalem müdürüyle birlikte aracına binerek otelden ayrıldı. Ancak, basın mensuplarının otelden ayrılmasını bekleyen Cem, arabasıyla Davos'ta bir süre tur attıktan sonra tekrar Terminus Oteli'ne döndü. Daha sonra Cem ile Papandreu bir odaya girerek baş başa 30 dakika görüştü. İki bakan bu görüşmede daha önce Ankara'da başlatılan olumlu diyaloğun Atina'da da sürdürülmesi konusunda görüş birliğine vardılar. 3 Şubat'ta Atina'ya gidecek olan İsmail Cem meslektaşı Papandreu ile bir araya gelecek.

Olay TAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır