kapat

29.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Nema için çalışmalar sürüyor
ÇALIŞANLARIN Tasarrufa Teşvik Hesabı kapsamında, bu yılki nema ödemesi için gerekli Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı çıktı. Buna göre nema ödemelerinin 1 Şubat'ta yapılabilmesine ilişkin hazırlıklar sürdürülüyor. Ziraat Bankası'nın ise Hazine'den gelecek talimat doğrultusunda hazırlık içinde olduğu ve hafta sonu bankanın mesai yaparak, ödemelerin 1 Şubat'a yetiştirilmesinin sağlanacağı öğrenildi. Bu yılki nema ödemelerinin 320 trilyon liranın üzerinde olması bekleniyor.

Avusturyalı yatırımcıya çağrı
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Avusturyalı yatırımcı şirketleri, Türkiye'deki özelleştirme sürecine daha etkin katılmaya çağırdı. Viyana'da bulunan Yalova, Türk hükümetinin özelleştirme konusunda çok kararlı bir siyaset izlediğini ve "özelleştirme eşittir demokrasi" ilkesi çerçevesinde, devletin iktisadi hayattan tümüyle çekilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Yalova, Türkiye'nin bu alanda şu ana kadar 4,5-5 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını hatırlattı.

İş Bankası hastane açıyor
İŞ Bankası iştiraklerinden Bayek, Bayındır hataneler zincirine Ankara'dan sonra İstanbul'da da üç yeni halka ekliyor. Bayek Genel Müdürü Turgut Sungur açıklamasında hastanelerin birinin Anadolu birinin Avrupa yakasında, üçüncünün ise Avrupa yakası surdışı bölgesinde yer alacağını bildirdi. Buna göre Bayındır hastaneler zincirinin ilk halkası Balmumcu'da Barbaros Bulvarı üzerinde açılacak. Bu yıl sonunda açılması hedeflenen 100 tek kişilik odalı, tam teşekküllü hastanenin maliyeti 25 milyon dolar olacak. Balmumcu Bayındır hastanesinde tüp bebek bölümlerinin yanısıra, dört ameliyathane, katater laboratuvarı, 20 yataklı yoğun bakım ünitesi acil servis, poliklinik ve tam donanımlı radyoloji bölümü bulunacak.

JCR haftaya açıklayacak
JCR şef analisti Masami Shigematsu, Japon derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili değerlendirmesinin devam ettiğini ve muhtemelen gelecek hafta tamamlanacağını söyledi. Geçen hafta Türkiye'ye gelen ve incelemelerde bulunan JCR'ın vöerdiği not halen BB düzeyinde bulunuyor. "BB" ödeme kapasitesinde risk bulunduğu anlamına geliyor. JCR, 17 Ağustos depreminin ardından Türkiye'yi negatif beklentiyle izlemeye almıştı. Shigematsu, değerlendirmenin sonucunu Türk Hükümeti'nin rızasının aldıktan sonra kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Merko Gıda birleşmeye açık
Merko Gıda Yönetim Kurulu Murahhas üyesi Hakan Severge, Türkiye'nin gıda sektöründe büyük ölçekli şirketlerin yer alması gerektiğini vurgulayarak, büyüme için satın alma ve birleşmelere açık olduklarını söyledi. Severge konuşmasını şöyle sürdürdü:" Önümüze çıkacak her türlü yeni yatırım, satın alma ve birleşmelere kısacası her türlü büyüme modeline açığız. Şirketin yüzde ellisine mutlaka sahip olacağız demiyoruz aksine iç pazarda markası ve payı olan şirketlerle anlaşarak büyümeyi hedefliyoruz. Biz perakende piyasaya girmiyoruz ama içerde hızla büyüyen perakende piyasayı görmezden gelemeyi."

Kadir Sever yine Başkan
Türkİye Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Sever, yeni dönemde de başkanlığa devam edecek. Sever, bir süre önce yaptığı bir açıklamada, başkanlığı gençlere bırakacağını söylemişti. Ancak dün yapılan genel kurulda, oy birliğiyle başkanlığa yeniden seçilen Sever, aynı zamanda Uluslararası Müteahhitler Birliği'nin yönetimine de girdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulun'daki diğer isimler ise şöyle: Mithat Yenigün, Ahmet Çelik, Nihat Özbağı, Mehmet Aydıner, Mehmet Sert ve Atilla Önen. Uluslararası Müteahhitler Birliği yönetimi ise şu isimlerden oluştu: Atilla Şenol, Turan Esen, Yaşar Özkan, Sinan Tara, Oktay Varlıer ve Kaan Doğan.

Turizmde finans sorunu
Turİzm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Tavit Köletavitoğlu, turizmin finansman ihtiyacının giderilmesi için, kamu arazilerinin gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) şeklinde finans kaynağına dönüştürülmesini önerdi. 2010 yılına kadar 20 milyon turistin gelmesini, ekonomiye 25 milyar dolar döviz kazandırmayı ve 1 milyon yatak kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini bildiren Köletavitoğlu, hedeflere ulaşabilmek için turizmde 2010 yılına kadar 10 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Köletavitoğlu, bunun 3.5-4 milyar dolarının yatırımcıların özkaynaklarından, 5 milyar dolarının kredi alarak, 1-1.5 milyar dolarının teşvik mekanizmasıyla karşılanmasını öngördüklerini ifade etti.

Martı Denizcilik tasfiye oluyor
TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanlığı da yapan Erol Yücel'in sahipleri arasında olduğu Martı Denizcilik'e bağlı 5 şirketin tasfiyesi kesinleşti. Çeşitli bankalara 100 milyon doların üzerinde borcu olan grubun beş şirketinin tasfiyesine Şubat sonunda başlanıyor. Alacaklılar, ünlü armatörlere ait üç şirketin iflasını istedi. Beyoğlu İflas Müdürlüğü memurları, yaptıkları incelemede grup şirketlerine ait mal varlığı bulamadı.

Gökalp: Bir at 8 kişiye iş sağlıyor
TarIm ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türkiye şartlarına uygun hayvan ırklarının geliştirilmesi gerektiğini belirterek, dışarıya bağımlılıktan kurtulunması gerektiğini vurguladı. Gökalp, "Bir yarış atı 8 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye'de 7 bin 21 kişi at yetiştiriciliği ve yarış sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu önemlidir" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır