kapat

29.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarımda reform için ikili yapılanma
Tarım reformu çerçevesinde "Tarım Birlikleri'nin Yeniden Yapılandırılması" ve "Doğrudan Gelir Desteği" konularında iki çalışma grubu oluşturuldu

Tarım reformu başlangıç çalışmaları için yaklaşık 15 gün önce Türkiye'ye gelen Dünya Bankası'nın tarım uzmanlarından oluşan heyeti, bugün çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'den ayrılıyor. Uzmanların önerileri doğrultusunda Tarımsal Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu'nun daha aktif çalışabilmesi için "Tarım Birliklerinin Yeniden Yapılandırılması" ile "Doğrudan Gelir Desteği" konularında 2 çalışma grubu oluşturuldu.

İki ayrı gruba bölünen Kurul, yeni yapısıyla ilk çalışmasını dün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda yaptı. Dünya Bankası yetkililerinin de katıldığı toplantıda, şu ana kadar yapılan çalışmalar toplu olarak değerlendirildi.

Tarım birliklerinin kamu maliyesine yük olmaktan çıkarılarak, tarımsal verimliliği artırmak amacıyla yeniden yapılandırılması konusundaki yasa taslağının Bakanlar Kurulu'na sunulmaya hazır hale getirildiği de öğrenildi. Tüm küçük ve orta ölçekli üreticileri bir çatı altında toplayarak, maliyet ve üretimde azami verimliliği amaçlayan yeni yapılanma, öncelikle oluşturulacak pilot bölgelerde denenecek. Mart ayında uygulamaya sokulması planlanan pilot bölgeler, hububat, pamuk, zeytin, narenciye, fındık ve benzer ürünlerin ağırlıklı olduğu bölgelerin merkezlerinde oluşturulacak.

Tarım kesiminde faaliyet gösterenlerin kayıt altına alınacağı sistemde doğrudan gelir desteğinden faydalanacak kesim de belirlenecek. Türkiye ilk aşamada Dünya Bankası'ndan 750 milyon dolar kredi almayı hedefliyor. Dünya Bankası, Mart ayından sonra yapacağı incelemede, programın uygulama başarısı ve parasal gereksinimi çerçevesinde ilave mali kaynakların kullanımını serbest bırakacak.

Dünya Bankası mali sektör için geliyor
TarIm, enerji ve sosyal güvenlikten sonra Dünya Bankası'nın mali sektör ile ilgili uzmanlarından oluşan bir heyet, Pazartesi günü Türkiye'ye geliyor. Dünya Bankası uzmanları, bankacılık kesiminde alınan önlemler ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TSMF) devredilen bankaları ve kamu bankalarını inceleyecek. Fon'a devredilen bankaların mali yapılarını da inceleyecek banka uzmanlarının, bankacılık sistemi içindeki diğer bankaların da mali durumlarını gözlemleyerek, bankacılıkla ilgili alınması gereken ilave önlemler konusunda önerilerde bulunacak. Heyetin kamu bankalarının özerkleştirilmesine yönelik çalışmaları da gözlemleyerek tavsiyelerde bulunması bekleniyor.

Dünya Bankası uzmanlarının, mali sektör reformu çerçevesinde, Türkiye'ye toplam olarak verilecek kredi tespitine yönelik çalışmasını ve incelemelerini bitirinceye kadar Türkiye'de kalacakları ve dönüşte Yönetim Kurulu'na Türkiye'nin ihtiyacı olan toplam program kredisi konusunda rapor sunucakları belirtiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır