kapat

29.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Parada dalgalı hafta
Önümüzdeki hafta şubat ayı borçlanma programı ve ocak enflasyon verileri doğrultusunda para piyasalarında daha dalgalı bir seyir izlemesi bekleniyor

Gelecek hafta açıklanacak şubat ayı iç borçlanma programı ve ocak enflasyon verileri doğrultusunda para piyasalarında daha dalgalı bir seyir izlenmesi bekleniyor.

Bankacılar, bu haftayı yüzde 35-40 faiz bandında sakin bir seyirle geçiren bono piyasasının gelecek hafta da bu bandın içinde kalabileceğini söylüyorlar.

Alternatifbank Hazine Müdürü Murat Özer, "Para piyasasında volatilite bu haftaya göre yüksek olabilir. Ancak bono piyasasında faiz bandı değilmez" dedi. Merkez Bankası'nın net iç varlık hedefleri doğrultusunda faiz dalgalanmaları piyasanın beklentisi dahilinde bulunuyor.

Ancak bankacılar, bu dalgalanmaların itfa ve ihale günleri gibi para giriş çıkışlarının hızlandığı zamanlarda artış gösterildiğini söylüyorlar. Net iç varlıklar, Merkez Bankası'nın stand-by anlaşması çerçevesinde hazırladığı bilanço verilerine göre 21 Şubat tarihinde eksi 1.27 katrilyon lira ile bir önceki haftaya göre 247 trilyon lira daraldı.

Net iç varlıkları oluşturan kalemlerden açık piyasa işlemleri (APİ) ile yapılan fonlamadaki artış dış kaynak girişi ile dengeledi.

Hazine'nin dış borçlanmasından kaynaklanan dış kaynak girişi Merkez Bankası hedefi takip edilen kamunun döviz mevduatını yaklaşık 366 trilyon lira artırarak 2.0 katrilyon liraya yükseltti. APİ fonlaması da 1.78 katrilyon liradan 1.98 katrilyona yükseldi.

İTFADAN AZ BORÇLANMA
Hazinenin yüklü iç ve dış borç servisinin olduğu şubat ayında bankacılar, iç borç itfasının altında borçlanılmasını beklediklerini söylediler.

BANKACILARA göre olacak enflasyon rakamı beklenenin çok üzerined olmadıkça piyasaları olumsuz etkilemeyecek. Genel olarak sepet kur artışındaki aylık artışların önceden belli olması nedeniyle enflasyon rakamında da buna paralel bir artış bekleniyor. Ancak ocak ayı için piyasanın daha toleranslı davranabileceği ifade ediliyor.

Bir bankanın hazine yetkilisi, "Ocak ayında, programın uygulanmasından dolayı hemen bir sonuç alınması beklenmiyor. Yüzde 3-3.5 civarı bir enflasyona piyasa notr kalacaktır. Bunun altı ya da üstü ise piyasada yön değişikliği yaratır" dedi. Merkez Bankası para programına göre ilk üç ayda aylık kur artışı yüzde 2.1 olarak belirlenmişti.

Üst düzey banka yetkilisi ise enflasyon hedefiyle ilgili olarak dünya akaryakıt fiyatlarına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Hükümetin enflasyon hedefi doğrultusunda dünya fiyatlarındaki artış önemli. Bu hedefler doğrultusunda fiyat artışları tam olarak yansıtılmaz ise bu yeni vergi ayarlamalarını gündeme getirebilir."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır