kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'PKK asla siyasallaşmaz'
Başbakan Ecevit: Öcalan'ın İmralı Adası'nı siyaset kürsüsü olarak kullanmasına müsamaha edemeyiz. Bölücü akımın siyasallaşmasına asla izin vermeyeceğiz

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, "İmralı Adası bir siyaset kürsüsü değildir. Abdullah Öcalan'ın burayı siyaset kürsüsü olarak kullanmasına müsamaha ile bakmak da mümkün değildir. Terörizmi sona erdirmenin bedeli olarak bölücü akımı siyasallaştırma eğilimleri var. Asıl tehlikeli olan bu. Buna asla fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Ecevit, dün TRT 1'de yayınlanan "Pazar Panorama" programına konuk oldu. Ecevit, idam cezasının infazı halinde Öcalan'ın, bazı kimselerin gözünde "Sahte kahraman" gibi görünür duruma gelmesinin, Türkiye'nin aleyhine olacağını belirterek, idam edilmediği sürece etkisinin giderek azalacağını, idamın ise Öcalan'ı mağdur duruma getireceği kaygısı duyduğunu söyledi.

PROVOKASYON OLABİLİR
Ecevit, Öcalan'ın İmralı Adası'ndan avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamaların kendisini de rahatsız ettiğini belirterek, "İmralı'daki cezaevi bir siyaset kürsüsü değildir. Buna müsamaha ile bakamayız. İkide bir siyasi mesajlar vermeye kalkışıyor" dedi. Öcalan'ın Kenya'da yakalanmasından sonra örgütün etkisinin büyük ölçüde ortadan kalktığını vurgulayan Ecevit, bölücübaşının tutukluluk süresinde, siyasal etkinliğini koruyabilmesinin mümkün olmadığını söyledi. PKK içinde bazı tartışmaların ortaya çıktığını dile getiren Ecevit, "Teröre son vermek isteyen gruplar, siyasallaştırmaya ağırlık vermek isteyenler ve eylemleri devam ettirmek isteyenler var. Bu arada çeşitli provokasyonlar, yeni eylemler olabilir. Buna karşı tedbir alınacaktır" diye konuştu.

APO'YU BEN YAKALATTIM
Ecevit, gazetecilerin soruları üzerine, şu açıklamayı yaptı: "Hiç kimse benim PKK ve Öcalan ile ilgili tavrımdan kuşku duyamaz. Çünkü benim Başbakan Yardımcısı olduğum bir hükümet, Öcalan'ı Suriye'den çıkardı. Benim Başbakan olduğum dönemde de, benim verdiğim yetkiyle yapılan bir operasyon sonucu bir Afrika ülkesinde yakalandı, Türkiye'ye getirildi ve Türk adaletine teslim edildi. Bunlarda benim etkim ortadayken, bu konudaki niyet ve düşüncemden kuşku duymaya hiç kimsenin hakkı yoktur."

Ecevit'ten mesajlar
OHAL KALKABİLİR: Terörün sona ermesi durumunda OHAL de tamamen kalkar ve ekonomik ve sosyal bir olağanüstü hal seferberliği başlatılabilir. Davos'ta yapılacak Dünya Ekonomik Forumu'nda bölgeye yabancı sermaye için teşvikte bulunacağım.

HÜKÜMETİN UYUMU: Hükümet ortakları arasında dünyayı da hayrete düşüren bir uyum var. Üç ortak da, Türkiye'nin hükümet krizine tahammülü olmadığının bilincinde.

DAVOS GÜNDEMİ: Dünya finans çevreleri de Türkiye'de olup bitenle artık ilgileniyor. 12 Ocak'ta vardığımız uzlaşmadan olumlu şekilde söz eder duruma geldiler.

ŞEHİT AİLELERİ: Şehit aileleri milliyetçi ve vatansever insanlar. İnfazda acele edildiği takdirde çıkabilecek Türkiye aleyhindeki olaylar onları da kaygılandırır.

CUMHURBAŞKANLIĞI: Sayın Demirel, bu bölgede ortak bir manevi lider konumuna gelmiş durumunda.. Onun için birkaç yıl daha görevde kalmasında yarar görüyorum.

BİZİ SİLMEK İSTEDİLER: Ben ve Sayın Demirel yıllardır siyaset sahnesindeyiz. Siyaset sahnesinden silinmemiz için her tedbir alındı. Ama ben de, Demirel de halen siyasetteyiz.

ENFLASYON: Önümüzdeki birkaç ayda enflasyon hızla düşmeye başlayacak. Bu beklentimiz gerçekleşmezse devlet memura olan borcunu kesinlikle ödeyecektir.

DEPREMZEDELERE YALVARIYORUM: Prefabrik konutların yarısı hâlâ boş. Tatil yörelerinde de 30 bin yatak ayrıldı ama sadece 6 bin 600'ü doldu. Oysa cennet gibi yerler. Rica ediyorum, yalvarıyorum depremzedelere; bu kış soğuğunda çocuklarının, kendilerinin hayatları tehlikeye düşmesin. Prefabrik konutlara veya tatil sitelerine geçin.

CEZAEVLERİ: Birkaç yıl önce büyük bir hata yapılarak, koğuş sistemi yaygınlaştırıldı. Bu koğuşlar da, terör akımlarının karargahları oldu. Bu sistemi mutlaka bırakmalıyız.

AF KONUSU: Bugünlerde bu konuyu da çözeceğiz. Sürüncemede bırakamayız.

KIŞLALI CİNAYETİ: Somut gelişme maalesef yok. Uğur Mumcu, Bahriye Üçok ve Muammer Aksoy cinayeti çözülemedi. Yurtdışı bağlantısı kuşkusu var da kesin bir sonuca varılamayınca bir şey söyleyemiyoruz.

Türk: Konuşmasında suç var mı ona bakarız
ADALET Bakanı Hikmet Sami Türk, önceki gece Tarabya'da bulunan Hakimevi'nde bakanlığının çalışmalarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Türk, "Öcalan'ın konuşmasını yasaklayacak bir kanun yok. Ancak sözlerinde 'Suça tahrik ve teşvik' var ise hemen soruşturma başlatılır" dedi. Örgüt ve mafya liderlerinin avukatlarının meslek ahlakına aykırı biçimde demeç vermelerinin suç olduğunu hatırlatan Türk, "Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Suç teşkil eden konuşmalar yapmamalıdırlar. Bu tür açıklamalarla ilgili savcılar inceleme yapacak" dedi. Cezaevi isyanlarının da, F tipi cezaevi modeli ile son bulacağını söyleyen Türk, mafya ve terör suçlularının tek kişilik koğuşlarda kalacağını belirtti. Türk, "Artık cezaevlerine uyuşturucu, silah ve cep telefonu giremeyecek" dedi.

(SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır