kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

İnternete özel MİT
BİLGİ çağının istihbarat örgütü "Ulusal Bilgi Güvenliği Teşkilatı (UBGT) adıyla kuruluyor. Devletin en büyük elektronik istihbarat teşkilatı olması hedeflenen UBGT'ye MİT gibi diğer istihbarat birimleri destek sağlayacak. UBGT bilgi hırsızlarını, bilgiyi kötüye kullananları, suça teşvik eden yasadışı işlemleri hem internet ortamında, hem de dijital haberleşmede takip ve kontrole alacak. Başbakanlık uzun bir süredir UBGT'yi kurmak için Adalet Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve TÜBİTAK'a ortak çalışma yaptırıyordu. UBGT'nin kuruluşuna ilişkin taslak tasarı hazırlandı.

Tasarıya göre, Ulusal Bilgi Güvenliği Teşkilatı'nın çalışma yöntemi "Ulusal Bilgi Güvenliği Üst Kurulu" tarafından belirlenecek. Başbakan'ın başkanlık edeceği Üst Kurul'da Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanları ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Genelkurmay Muharebe Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanı, MİT Müsteşarı ve TÜBİTAK Başkanı bulunacak. Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

Hürriyet'e bombalı saldırı
İKİTELLİ'de bulunan Hürriyet Medya Towers binasına önceki gece bombalı saldırı yapıldı. Gazetenin arka kısmındaki Evren Caddesi üzerinden kimliği belirsiz kişiler tarafından içeriye bomba fırlatıldı. Yaysat'a ait 34 UN 4204 ve 34 UV 7148 plakalı kamyonların arasına düşen bomba, büyük bir gürültüyle patladı. Patlama sonucu kamyonlarda hafif çapta maddi hasar meydana gelirken, zeminde de 40 cm genişliğinde ve 10 cm derinliğinde çukur açıldı. Olay yerinde inceleme yapan bomba uzmanları, patlamaya parça tesirli bir ses bombasının neden olduğunu belirttiler. Patlamanın ardından Anadolu Ajansı'nı arayan bir kişi, Hürriyet Gazetesi'nin yasadışı İBDA-C örgütü ve örgütün lideri Ali Mirzabeyoğlu hakkında yalan ve taraflı haber yazdığını iddia ederek olayı örgüt adına üstlendiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Hürriyet Medya Towers'a yapılan saldırıyı kınadı.

Güngör KARAKUŞ (SHA)

Onlar şimdi bedelli
BEDELLİ askerlik için başvuran 9 bin 681 yükümlü, 15 Ocak 2000 itibariyle resmen asker oldu. Ancak iki günlük yol iznini kullanan yükümlüler bugün birliklerine teslim olacak ve askerlik görevine fiilen başlayacaklar. Bedelli askerlik uygulamasına şu ana kadar, 18 bin cıvarında yükümlünün başvurdu. Başvurular Mayıs ayına kadar yapılabilecek. Yetkililer, bedelli askerlik yükümlüleri ile, bedelli askerlik yapmak isteyenlere şu uyarıda bulundular. 22 Kasım'da başlatılan bedelli askerlik başvuraları için yükümlülerin izlemesi gereken prosedür ise aşama aşama şöyle:

Yükümlüler şubelerden alacakları TC Ziraat Bankası şubelerine hitaben yazılmış "Bedel Tahsili" belgesi ile ilk bedel ödemesini yapacaklar.

Ödemelerini yaptıktan sonra dekont veya makbuz aslının birini askerlik şubelerine teslim etmeleri ve askerlik şubelerince tanzim edilecek başvuru formunu imzalamalarının adından başvuru işlemi tamamlanmış olacak.

Tıp doktorları 12, diğerleri ise üç celp dönemi halinde silah altına alınacaklar. Yükümlüler, gitmek istedikleri üç celp dönemini tercih etme hakkına sahip. Büyük bir ihtiyaç duyulmadığı takdirde, yükümlüler tercih sırasına göre silah altına alınacak.

Hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunanların işlemleri Cumhuriyet savcılıklarından alacakları, durumlarını belirtir belgeye istinaden avukatları, vasileri veya kanuni yakınları tarafından yürütülecek.

Yabancı ülkelerde bulunan vatandaşlarımız bölgelerindeki konsolosluklara başvuracaklar.

Bedelli askerler 32 gün askerlik yapacak. İki günü yol izni iki günü de kanuni izin olarak kullanılacak. Mahmut BULUT

Generallere lojman koşulu
GENELKURMAY Başkanlığı özel sektörde çalışmak isteyen emekli Generallere güvenceli ve korumalı lojman vermeyecek. Jandarma eski Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman'ın, İnterbank Yönetim kurulu üyeliği ile başlayan emekli Generallerin özel sektörde çalışmalarına getirilen eleştiri, böyle bir prensip kararına neden oldu. Daha önce de emekli olan generallere çağrı yapılmış ve başta Milli Güvenlik kurulu olmak üzere bazı birimlerde görev verilebileceği açıklanmıştı. Bir yetkili, "Silah arkadaşlarımıza emeklilik sırasında da iş olanağı sağlayıp, birikimlerinden yararlanmak isteriz. MGK'da odaları da hazır" dedi. Kilit personel durumunda bulunan emekli Generaller koruma altında askeri lojmanlarda oturuyor.

Taki DOĞAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır