kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk tipi zekâ testi
Türkiye Zekâ Vakfı, Türk insanına özel zekâ testi çalışmalarına başladı

"Türk tipi" kavramı, zekâ testlerine de giriyor. Amerika'da ve Avrupa'da hazırlanmış sorularla Türk zekâsını ölçmenin "kültürel farklılık" nedeniyle "haksızlık" olduğunu düşünen Türkiye Zeka Vakfı, Anadolu'ya özgü bir test üzerinde çalışmaya başladı. Çalışma sonuçlandığında, Türk insanının IQ'su; Türkiye'nin kültüründen süzülmüş kelimeler ve şekillerin bulunduğu sorularla ölçülecek.

Bugüne kadar genellikle yurtdışında uygulanan testlerden çeviri veya uyarlama yapıldığını belirten Zeka Vakfı Başkanı ve DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı, "Halbuki zekanın her ülkenin kendi coğrafyasından, kendi kültüründen, kendi tarihinden kaynaklanan değerlere dayandırılması gerekiyor. ABD'nin kültürü ile Türkiye'nin kültüründe farklılıklar olduğu için bu şekillerde ve özellikle kelimeyle ilgili zekâ sorularında çok net farklılık görülmektedir. Biz Türkiye şartlarına uygun bir testin üretilmesi için bir çalışma başlatmış durumdayız. Fakat bu çok kısa sürede bitecek bir çalışma değildir." dedi.

YANILMA PAYI
Emrehan Halıcı, IQ testi sonuçlarında fiziksel ve ruhsal duruma göre, yüzde 25'e varan oranlarda farklılık çıkabileceğini söyledi. Halıcı, "Birçok zeka alanı var. 1-2 saatlik testle insanın zekâsı konusunda tam bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Zekâ testini aldığınız günkü fiziksel ve ruhsal durumunuza göre yüzde 20-25'e varan farklılıklar çıkabilir. Klasik IQ testleri belli yeteneklerle ilgili fikir vermek için yararlıdır. Örneğin matematik problemlerini çözemeyen biri müziksel olarak süper bir zekâya sahip olabilir" dedi.

ÜSTÜN ZEKALI TÜRKLER
Emrehan Halıcı, Türkiye'de üstün zekalı insan sayısı sorusuna ise "Ben ODTÜ'de elektrik mühendisliğinde okudum. Daha sonra hem Türkiye Satranç Federasyonu, hem de Dünya Satranç Federasyonu'nda asbaşkanlığım var. Bilgisayar ilgi alanım. Ben Türkiye'deki zeki insanların birçoğuyla ilişki kurma şansım olduğu için çok sayıda üstün zekâlı insan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim" yanıtını verdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır