kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sokak çocuklarına devlet sahip çıktı
Sokaklarda çalıştırılıp dilendirilen çocuklar artık devlet koruması altında. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, bu çocuklar için bir kurtarma projesi başlattı

Bir yıldır, sokak çocukları için valilikler ve güvenlik güçleriyle ortak çalışma yürüten Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), sokakta çalıştırılan çocukları izliyor. Ailesi tespit edilen çocukların ailelerine uyarıda bulunuluyor. Ailelerin maddi durumlarına göre yardım yapılarak çocukların çalıştırılmaması sağlanıyor. Ancak aileler çocuklarını sokakta çalıştırmaya, dilendirmeye devam ederse, bu aşamadan sonra Valilik oluruyla bu çocuklara SHÇEK sahip çıkıyor.

Bu kapsamda koruma altına Zeynep, Yağmur ve Pınar'ın babaları ortada yok. Anneleri de sokakta dileniyor. Bu yüzden de SHÇEK, bu çocukları devlet koruması altına aldı. Şerife, Emrah, Ayşe'nin anne ve babasının da akli dengesi bozuk. Sağlıklı olan bu çocukların da yapılan incelemeler sonucunda, aileleri tarafından bakılamadıkları için devlet koruması altına alınmasına karar verildi.

YUVADALAR
Yaşları 3 ile 7 arasında değişen 6 çocuk; Zeynep, Yağmur, Pınar, Şerife, Ayşe ve Emrah... Onlar, aralık ayından bu yana devlet koruması altında. Artık soğuk betonlar üzerinde, sağlıksız koşullarda uyumuyor, 3 öğün yemek yiyip, televizyon izliyor, müzik dinliyorlar. Artık onlarla ilgilenen öğretmenleri, özel giysileri var, kreşe gönderiliyorlar.

Bu küçük çocuklar da Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun başlattığı çalışmanın ilk kahramanları.

6 yaşındaki Şerife, halinden memnun. Paltosunun renklerini tek tek göstererek: "Her gün değişik giyiniyorum. Bu etek var, pantolonum, eşofmanım var. Yeleği çok sevdim, ama hep bu etekle giyiliyor" diyor. "Eskisi gibi olmak istemiyorum" diyen Şerife, yuvada kalıyor, aynı zamanda da gündüzleri kreşe gönderiliyor.

'Büyük sorun'
Atatürk Çocuk Yuvası Müdürü Mustafa Dernek, Sokak Çocukları Merkezi'nin yaptığı taramalar sonucunda sokak çocuklarına sahip çıkıldığını söylüyor. Dernek, "Bu sorun Türkiye'nin temel sorunlarından biri. Bu çocuklar aileleri tarafından istismar edilen çocuklar" diyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır