kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
30 yıllık borçlanmaya Alman devi bile şaşırdı
Alman Deutche Bank, Türkiye'nin rating notunun yükselmesi halinde daha olumlu koşullarda dış borçlanma yapabileceğini söyledi

Almanya'nIn öndegelen finans kurumlarından Deutche Bank, Türkiye'ye sarı ışık yaktı. Geçtiğimiz hafta Frankfurt'a giden Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Deutche Bank yöneticileri ile görüştü ve ilk sinyali aldı. Alman bankalarının Türkiye ekonomisini yakından takip ettiklerini belirten Kılıçoğlu, şu bilgileri verdi:

"Deutche Bank yönetimi, (3 ay öncesinde Türkiye için hayal bile edilmeyecek olumlu gelişmeler yaşanıyor. Rating notunuz yükselsin hemen gelin görüşelim) dediler. Bugünkü kredi notumuz üzerinden Türkiye'ye açabilecekleri kredi limitinin dolduğunu ancak, IMF programının kısa sürede neticesini göstereceğini söyledi. Hazine'nin, 30 yıl vadeli tahvil ihracını ve bir kalemde 1.5 milyar dolar bulmasını, (şaşırtıcı ve çarpıcı) bir adım olarak nitelendirdiler. Hatta, (7 yıl vadeli 500 milyon dolar bulmak bile o kadar güçtü ki. Şimdi durum değişiyor) demekten kendilerini alamadılar.

Siyasi istikrarın ve koalisyondaki uyumun etkileyici olduğunun altını çizdiler ve Stand By'daki preformans kriterlerine uyuldukça Türkiye'nin dış kaynak bulmasının kolaylaşacağını belirttiler."

Hazine umut verdi
Hazine'nin 2000 yılının ilk 3 ayında 1.5 milyar dolar dış borçlanma programladığını, ancak Ocak ayında bir kalemde bu miktarı üstelik 30 yıl vade için bulabildiğini kaydeden Kılıçoğlu şöyle devam etti:

"Bu gelişme hem Eximbank için hem de özel bankalar için umut verici oldu. Hazine Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Aydın Karaöz'ün, yakından tanıdığı yabancı piyasalara şimdiye kadar açık, net ve tutarlı mesajlar vermesi ve güven ilişkisi kurması Türkiye'nin işini kolaylaştırdı. Aynı kanalı özel sektör de kullanacaktır."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır