kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Halkı borsaya taşıyan kurumlar
Borsada hesap sayısı bir ayda 77 bin artarak 644 bine ulaştı. Bu hesapların yüzde 71'i 20 aracı kuruluşa ait

İMKB üst üste rekorlar kırarak yükselirken, küçük yatırımcıları da yeniden kendine çekiyor. Özellikle Anadolu'daki küçük yatırımcılar İstanbul Borsası ile başta İş Bankası olmak üzere ağırlıklı olarak 20 kurum aracılığıyla tanışıyorlar. Bu aracı kurumlar toplam yatırımcıların yüzde 71'ini borsaya getiriyor.

Borsadaki müşteri sayısının göstergesi olarak kabul edilen bakiyeli hesap sayısı 14 Ocak itibariyle 644 bine yükseldi. Takasbank kayıtlarına göre, tek başına İş Bankası'nın iştiraki olan İş Yatırım'ın müşteri hesapları 231 bini buldu. Bu, İMKB'deki müşteri sayısının yüzde 36'sının tek başına İş Bankası aracılığıyla gerçekleştiğini gösteriyor.

İş Bankası'nı Akbank'ın iştiraki olan Ak Yatırım izliyor. Ak Yatırım 26 bin 725 müşteriyle İMKB toplamının yüzde 4.15'ine sahip bulunuyor.

Yüzde 71'i 20 aracIdan
En fazla bakiyeli hesaba sahip olan ilk 20 kurumun müşteri sayısı 460 bini 757 ile toplamın yüzde 71'ini oluşturuyor. Bir başka değişle Anadolu'yu borsaya 20 kurum taşıyor.

Küçük yatırımcıların hisse senedi yatırımı yapmalarında bankaların önemli rolü oluyor. Bankalar yaygın şube ağlarıyla Anadolu'daki müşterilerin İstanbul'dan hisse senedi satın almasına olanak tanıyor. Çoğu banka şubelerinde ayrı seans salonları açıyor. İş Bankası ise ATM'ler yoluyla ilk yatırım hesabını açan ve hisse senedi, yatırım fonu alım satım işlemine olanak sağlayan banka olarak en çok hesaba sahip banka özelliğini taşıyor.

Borsada en fazla müşteriye sahip olan kurumların işlem hacmi sıralamasında ise geride oldukları görülüyor. İş Yatırım ya da Ak Yatırım borsadaki hesapların yüzde 40'ına sahip olmalarına karşılık işlem hacimde geride kalıyorlar. Bu da hesapların daha çok küçük yatırımcıya ait olduğunu gösteriyor.

Bir ayda 77 bin yatırımcı geldi
Öte yandan borsadaki yatırım sayısı bir ayda 77 bin arttı. En son 14 ocak itibariyle Takasbank kayıtlarındaki bakiyeli hesap sayısı 644 bine ulaştı. 15 Aralık tarihinde bu sayı 567 düzeyindeydi. En fazla küçük yatırımcıya sahip olan İş Bankası'ndaki bakiyeli hesap sayısı bir ay içerisinde 15 bin arttı. Bankanın 15 Aralık tarihinde 215 bin olan hesap sayısı, 230 bine çıktı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır