kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otoda yol uzun
Türkiye'de her bin kişiye 60 otomobil düşüyor. Türkiye'de oldukça düşük kalan bu sayı yüksek büyüme potansiyelini gösteriyor

Türkiye geniş nüfusuna ve G-20 ülkeleri arasında yer almasına rağmen otomobil ve ticari araç sayısında dünyanın oldukça gerisinde kaldı. Bunun ispatı ise 3 miyon 839 bin otomobille, dünyada bulunan 486 milyonluk otomobil sayısının ancak yüzde birini oluşturduğundan görülüyor. Bu rakama ticari araçları da katıp, 65 milyonluk nüfusa oranladığımızda ise karşımıza bin kişiye düşen toplam araç sayısı olarak 81 rakamı çıkıyor. Komşumuz Yunanistan'da bu rakam 445'e çıkıyor. Bu oran, 10 milyonluk bir nüfusa sahip bir ülke için çok iyi bir rakam.

DPT'NİN ARAŞTIRMASI
Türkiye'nin 204 milyar dolarlık ekonomisi ile bu kadar düşük otomobil sayısı gelişme potansiyelini de ortaya koyuyor. Bu nedenle dünya otomobil devleri için Türkiye önemli bir pazar. Dünyadaki yarım milyara yakın otomobilin dörtte biri ABD'de bulunuyor. ABD'nin ticari araçlar içindeki payı ise yüzde 40'ı geçiyor. Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanı Atila Bedir'in "Gelişmiş Otomotiv Sanayilerinde Ana-Yan Sanayi İlişkileri ve Türkiye'de Otomotiv Yan Sanayinin Geleceği" konulu tezinden derlediği verilere göre, 1998 yılı rakamlarıyla ABD'deki otomobil sayısı 129 milyonu buluyor. 268 milyon nüfuslu ülkede neredeyse iki kişiden birine otomobil düşüyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır