kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Görme özürlülere kameralı gözlük
Mini kamera ve bilgisayar donanımlı gözlük beyni uyararak görmeyi sağlıyor

GÖRME özürlülerin görmesini sağlayacak yeni bir sistem geliştirildi. Bir gözlük gibi göze takılan sistem 30 yıllık çalışmanın ürünü. Amerika'nın New York kentinde bulunan Dobelle Enstitüsü'nün sürdürdüğü yapay görme sistemi çalışması, görme özürlülere umut veriyor. Biyokimya teknolojisinde uzman sayılan Dobelle Enstitüsü tarafından geliştirilen görme sistemi (Dobelle gözü), bir gözlük gibi kullanılıyor.

Dobelle Gözü, bir televizyon kamerası ve bir uzaklık alıcısından oluşuyor. Her iki cihaz da bir gözlüğe yerleştiriliyor. Alıcılar, bir kablo yoluyla, hastanın kemerinde taşıdığı minyatür bilgisayara bağlı. Bilgisayar, kamera ve gözlük alıcısından gelen görüntüleri, elektrotlarla beyne bağlı ikinci bir mini bilgisayara gönderiyor. Bu bilgisayara bağlı ve beynin görme korteksi üzerine monte edilen 68 adet platin elektrot, görme sinirlerini uyarıyor ve hastanın görmesini sağlıyor.

Atina S-300'leri faaliyete geçiriyor
YUNANİSTAN, Girit Adası'na depo edilen S-300 füzelerini faaliyete geçireceğini açıkladı. Savunma Bakanı Akis Çohacopulos, Rumların Kıbrıs Adası'na konuşlandırmak üzere Rusya'dan aldıkları, ancak, Türkiye'nin itirazları üzerine Girit Adası'na yerleştirilen S-300'lerin birkaç ay içinde ülkenin savunma sistemine tamamen adapte edileceğini açıkladı. Çohacopulos, S-300'lerin, ülkenin diğer uçaksavar savunma sistemleriyle birleştirilerek faaliyete geçirilmeleriyle, Girit adası ile Kıbrıs arasındaki bölgenin yüzde 40'ının kontrol altına alınacağını belirtti. Amerika'dan satın alınan ve gelecek yıl içinde teslim edilmesi beklenilen Patriot füzeleri de ülkenin savunma sistemlerine eklenecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır