kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Öldürün emrini veren Miloseviç
Arkan, Savaş Suçları Mahkemesi'yle işbirliği yapıp Sırp lider Miloseviç aleyhine konuşacak ve cezadan kurtulacaktı. Ancak Miloseviç önce davranıp Arkan'ı öldürttü

Bosna Savaşı yıllarında yaptığı katliamlarla adını duyuran Sırp kasabı Zelko Raznatoviç ya da takma adıyla Arkan, önceki gece Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da saklandığı Intercontinental Otel'in lobisinde öldürüldü. Otomatik silahla vurulan Arkan'ın tetikçilerinin eşgalleri ve kaç kişi olduğu konusundaki haberler çelişkili. Bazı görgü tanıklarına göre, Arkan'ı gözünden vuran silahlı tek kişi ve maskeli. Kimine göre de birkaç kişiler ve yüzleri maskeli değil.

KATLİAMLARI BİLİYORDU
Ancak Arkan'ın kimin tarafından ve neden öldürüldüğü açıkça ortada. Yugoslavya'nın Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç. Arkan ile bir zamanlar iyi dosttular. Sırp milliyetçisi Arkan, Bosna Savaşı'nda Miloseviç'in emriyle sayısız katliamlara imzasını attı. Savaş yıllarında Kaplanlar olarak bilinen özel paramiliter askerleriyle Bosna köylerinde terör estirdi. Miloseviç konusunda anlatacağı çok şey vardı.

Bosna'daki katliamları soruşturan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) de Arkan'ı konuşturmaya çalışıyordu. Arkan, her şeyi anlatması karşılığında ceza çekmeyeceğinden de emindi.

Arkan'a yakın kaynaklar ve avukatı Giovanni di Stefano, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Lahey'deki mahkemeye hayati kanıtlar sunduğunu ve bu kanıtların Miloseviç'i sanık sandalyesine oturtacağını söylemişti.

Arkan'ın öldürülmesinden sonra New York Times Gazetesi'ne konuşan Sırp muhalif lider Zoran Cinciç de aynı konuya temas etti. Arkan, Slobodan Miloseviç ve hükümetin diğer önde gelen üyeleri için en tehlikeli kişiydi. Çünkü, Bosna Savaşı'ndaki katliamlar hakkında çok şey biliyordu. Mahkemenin, Arkan'la temasta olduğu biliniyordu. Ancak Arkan bunları sürekli reddediyordu. Bununla birlikte arkadaşlarına sürekli olarak güvenliğinin tehlikede olduğunu söylüyordu . Arkan son dönemde Yugoslavya'nın küçük cumhuriyeti Karadağ'ın devlet başkanı Milo Cukanoviç'le çok samimiydi. Sırbistan ile ipleri koparmak isteyen Karadağ ile Arkan'ın bu yakınlığı Miloseviç'in hiç hoşuna gitmiyordu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır