kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Yediklerimizin dörtte biri hileli

İstanbul'da sağlığa aykırı 12 ton gıda imha edildi, yüzlerce firma mühürlendi, standartlara aykırı çalışanlar savcılığa verildi

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü 1999 yılında toplam 765 bin 771 ürün üzerinde ve 1372 işyerinde denetim yaptı. Standartlara ve Tüketicinin Korunması Yasası'na aykırı çalıştığı tespit edilen 313 işyerine idari para cezası uygulanırken, halk sağlığı ve güvenliğini tehdit eden 93'ü firma savcılığa verildi. Geçen yıl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü'nün kestiği para cezasının miktarı ise 232 milyar 485 milyon liraya ulaştı.

Geçen yıl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü 150 LPG otogaz ikmal istasyonunu denetledi. 34 firmanın zorunlu standartlara aykırı faaliyet gösterdiği için 77 milyar 100 milyon lira para cezası kesildi ve ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulundu.

İstanbul'da geçen yıl denetlenen akaryakıt istasyonu sayısı ise 88'e ulaştı. Ekiplerin aldığı 229 akaryakıt numunesi ODTÜ Petrol Araştırma Laboratuvarı'nda incelendi ve 30 istasyonun numunelerinin standarda aykırı olduğu belirlendi. Bu istasyonlara toplam 88 milyar 300 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Kapıdan satış yapan 399 firmayı da denetleyen Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, 83'üne Tüketicinin Korunması Yasası'nın 8 ve 9. maddelerine aykırı faaliyet gösterdiği için (tüketiciye cayma bildirim belgesi vermediği veya yasal süresinde başvuran tüketicilere vazgeçme hakkını kullandırmadığı) toplam 11 milyar 760 milyon lira para cezası kesti. 172 işyerinin 68'ine de tüketiciye garanti belgesi vermediği veya garanti belgesi koşullarını yerine getirmediği için toplam 13 milyar 770 milyon lira ceza uygulandı. Türkçe tanıtım ve kullanma klavuzu vermeyen 10 firmaya ise 2 milyar 510 milyon lira ceza kesildi.

Etten kömüre kadar inceleme
İstanbul Belediye Zabıta Ekipleri ise kaçak et kesimini, kaçak kömür girişini, seyyar satıcıları, yol meydan ve büfeleri, meyve-sebze halini, ruhsatsız işyerlerini denetledi. Sağlık İşleri Müdürlüğü ile ortak yürütülen denetimlerde 50 işyerinin sağlık koşullarına uygun üretim yapmadığı tespit edildi ve mühürlendi. 27 ilçede sürdürülen kaçak et denetimlerinde ise 175'i hakkında zabıt tutuldu. Zabıta Tüketici Müdürlüğü'ne ise yıl boyunca toplam 1.502 şikayet ulaştı. Firmalara toplam 1 milyar 485 milyon lira ceza kesildi. Belediye'ye bağlı Sağlık İşleri Müdürlüğü 12 bin 957 kilogram gıda maddesini, sağlığa aykırı bulduğu için toplatarak imha etti.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır