kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Istanbul Borsası'nda kaçan fırsat

Şimdiye kadarki en büyük şirket birleşmesi de ortaya koydu ki, global mali piyasalarda, sermaye piyasalarında para sonsuz gibi. Yeterki geleceği olan, inandırıcı işler yapın. Size gerekli finansmanı piyasalar hemen sağlıyor, üstelik sınırsız. Önce parayı verip sonra işi bekleyebiliyorlar.

Dünyanın en büyük birleşmesini gerçekleştiren America Online 10 yıl önce kurulmuş bir şirket. 1996 başında halka açılmış. Senetlerinin değeri 2 dolardan 65 dolara çıkmış ve yüzde 3.150 artmış. Şirketin bugünkü değeri 165 milyar dolar.

Bir başka internet şirketi Yahoo'nun hisseleri dört yılda 3 dolardan yüzde 14.185 artışla 400 dolara yükseldi. Bugünkü değeri 107 milyar dolar.

New York Borsası'nda internet endeksi son bir yılda yüzde 590 artmış. Borsanın ortalamasının 10 katı büyümüş. Zaten Wall Street patlamasının öncülüğünü de çoğunluğunu internet şirketlerinin oluşturduğu teknoloji hisseleri çekiyor.

* Piyasanın özelliği - Piyasaların 100 binlerce milyonlarca katılımcısı var. Sadece bir ülkeden değil, 100'lerce ülkeden. Bu piyasaların işi zaman zaman abarttıkları doğru, ancak genel trend konusunda yanılmaları çok zor. Çünkü kendi içinde yanılmaları düzelterek geliyor.

İnternet işinin geleceğini de, milyonlarca kişisel ve kurumsal katılımcısı ile bu piyasalar önceden gördü. Hisselerine yatırım yaptılar ve bu işi finanse ettikleri için, internet işi bu kadar hızlı büyüdü.

* Arzın kısıtlılığı - Bizim borsamız da 11 Ekim'den bu yana yükseliyor. Dolar bazında 1.24 olan fiyatlar dün yüzde 7 sıçramayla 3.36 dolara geldi. İşlem hacmi rekoru da 1 katrilyon kırılarak geçildi. Üç ayda dolar bazında yüzde 170'lik bir artış söz konusu. Zaten İMKB geçen yılda yüzde 243'lük artışla dünya borsaları arasında birinci olmuştu.

Fiyatlardaki bu çıkışa karşılık yılbaşından sonra sadece yabancılar satıyor. Yerliler tutuyor ve alternatifsizlikten dolayı borsaya yöneliyor. Yabancı alışları da karşılandığı için fiyatlar 4 Ocak'taki düzeyini geçerek yönünü yeniden yukarı çevirmiş durumda. Fiyatların çok kısa sürede bu düzeylere gelmesinde arzın kısıtlı olması büyük rol oynadı.

* Patronlar ağırdan alıyor - Bu fiyat çıkışına ve fiyat kazanç oranlarının 40'a yükselmesine karşılık şimdiye kadar büyük bir halka açılma örneği verilemedi. Denilebilir ki halka açılma bir süreç işi ve bürokrasi işi. Ancak 11 Ekim'den bu yana 3 ay geçti. Bu da istekliler için yeterli bir süre.

Üstelik borsa şirketlere halka açılma için büyük fırsat yaratırken, aynı zamanda AB adaylığının onaylanması da şirketleri yerellikten çıkıp global bir şirket olmaya zorluyor. Bunun yolu da halka açılmadan geçiyor. Türk patronları kârlı şirketlerini kendilerinde tutmaya devam ediyor. Halka açılma hazırlığında olan birçok şirket vardı. Ama anlaşılan fiyatların tepe noktasına gelmesi bekleniyor.

* Arzın bolluğu - Ancak önümüzdeki aylarda özelleştirme çerçevesinde büyük halka arzlar başlayacak. Özel sektör de gecikmeli olarak halka arz bombardımanına ancak o zaman geçebilecek gibi. O zaman halka açılacak şirketlerin sayısını talebin durumu belirlemeye başlayacak. Piyasa belki haftada üç dört tanesini kaldırabilecek. Yani arz kısıtlılığından arz bolluğuna geçeceğiz.

Bu arada kaybedilen üç ayda en azından 15-20 şirketin halka açılma fırsatı kaçırılmış oldu.

Bizim şirketler henüz uyanamadı galiba.

Sonuç - "Fırsata egemen olan, hayata egemen olur"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır