kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çiller'e destek yok
DYP Genel Başkanı, parti liderlerini ziyaret ederek "Cumhurbaşkanı halk tarafından 5 yıllığına seçilsin ve iki dönem görev yapabilsin" teklifini götürdü. Ancak Kutan hariç destek bulamadı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bir dönem daha görevini sürdürebilmesine imkan tanımak amacıyla hazırladığı 2 alternatifli Anayasa değişikliği tekliflerine, liderlerden beklediği desteği alamadı. Çiller dün sırasıyla DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve FP lideri Recai Kutan ile görüştü. Çiller liderlere Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından 5 yıllığına seçilmesi ve üst üste 2 dönem görev yapabilmesi önerisini götürdü. Ancak FP lideri Kutan dışındaki hiçbir lider "sıcak" bakmadı. Demirel'in 5 yıl daha Köşk'te oturmasına ilişkin değişiklik teklifine de tek somut destek Ecevit'ten geldi.

ECEVİT DE DOLAŞACAK
"Bu formül bize uygundur" diyen Ecevit, aynı konuda kendisinin de liderler turuna çıkacağını açıkladı. Yılmaz, bu formüle desteği "Cumhurbaşkanı'nın yetki ve sorumluluklarının yeniden düzenlenmesi" şartına bağladı. Bahçeli ise, "Şahsa özel düzenlemeleri uygun bulmuyorum" dedi ve Cumhurbaşkanı seçimleri ile genel seçimlerin eş zamanlı yapılmasnı gündeme getirdi. Kutan da, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine öncelik verdiklerini, bu formülün olamayacağı kesinleşmedikçe diğer formülleri değerlendirmeyeceklerini söyledi.

Kutan, bir soru üzerine görüşmede isim üzerinde durmadıklarını belirterek, "Sayın Demirel'in bir kere daha seçilmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Her 2 alternatifte de Sayın Demirel'in adaylığına imkan tanınabilir. Bu durumda halk isterse seçer. Ama biz cumhurbaşkanlığı seçimini kişiler değil, ilkeler bazında ele aldığımızı söyledik" dedi.

HALKA ŞİKAYET
Çiller yaklaşık 4.5 saat süren liderler turu sonunda düzenlediği basın toplantısında, "Başları sıkışınca millete gidiyorlar, ama iş seçime gelince millete güvenmiyorlar. Bunu halka anlatacağız, bunları halka şikayet edeceğiz" dedi. Çiller bundan sonra da bu tür turlar düzenleyeceğini açıkladı. Çiller, "DYP'nin Cumhurbaşkanı adayı kim Demirel mi?" sorusuna, "Biz şahıslarla değil, sistemle ilgileniyoruz" yanıtını verdi. Çiller, "Cumhurbaşkanı Mesut Yılmaz'a ne dersiniz?" şeklindeki bir soruyu ise, gülerek, "Bunların muhatabı ben olamam" diye yanıtladı. Çiller, "Demirel sizin için Türkiye'de demokratikleşmenin önünü açacak bir lider mi?" sorusu üzerine de, "Biz Cumhurbaşkanı'nı halk seçsin diyerek, bunun yanıtını millet versin diyoruz" şeklinde konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır