kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Tepkileri göğüsleriz'
Öcalan dosyasının Başbakanlık'ta bekletilmesi kararıyla ilgili, "İstikrar için gerekeni yaptık" diyen Bahçeli, tabanın tepkisini de "Ülkücünün öfkesi 24 saat sürer" şeklinde değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli, önceki gün yapılan liderler zirvesinden çıkan "Abdullah Öcalan'ın idam dosyasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı belli oluncaya kadar Başbakanlık'ta bekletilmesi" kararını kurmaylarına değerlendirirken "İstikrar için yapılması gerekeni yaptık. Türk milleti istikrar istiyor. Teşkilattan gelen tepkileri göğüsleyeceğiz" dedi. "Ülkücünün kızgınlığı 24 saat sürer" diye konuşan Bahçeli, karara karşı çıkan marjinallerin yüzde 1'i geçmeyeceğini savundu.

Liderler zirvesinden çıkan karar, MHP'de sıkıntı yarattı. Şimdiye kadar her kararında ve adımında desteklenen Bahçeli'nin tavrı, partinin "teşkilatçı kesimi" tarafından sert şekilde eleştirildi. Teşkilatçılar, Bahçeli'yi, "Tabanımıza nasıl anlatırız?" diye eleştirirken, destekleyenler "Devlet olmanın gereği yapıldı" diye yorum yaptılar.

"YILMAZ DESTEK VERDİ"
Bahçeli, zirvenin ardından MHP Genel Merkezi'nde kurmaylarıyla bir araya geldi. Bahçeli, teşkilattan gelen tepkilerin hep birlikte göğüsleneceğini belirterek, idam kararının değişmediğini sadece AİHM'nin ihtiyati tedbir kararı nedeniyle beklemeye alındığını vurguladı. Liderler zirvesinde açıklama metninin birkaç kez değiştirildiğini vurgulayan Bahçeli, açıklamaya "Genel başkanlar hukuka saygı içinde aldıkları bu kararın terör örgütü ve yandaşı çevrelerce milleti ve devletiyle Türkiye'nin yüksek menfaatleri aleyhine kullanılmak istendiğinin değerlendirilmesi halinde, erteleme sürecinin kesilerek, infaz sürecine derhal geçilmesi hususunda görüş birliğine varmışlardır" cümlesinin konulması için ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın da destek verdiğini söyledi. Bahçeli, Yılmaz'ın Türkiye aleyhine durum ortaya çıkması halinde dosyanın Meclis'e sevk edilmesi konusunda MHP ile ortak hareket etme taahhüdü ve sözü verdiğini de belirtti.

ECEVİT'E ELEŞTİRİ VE İNKA
Bahçeli, zirvede zaman zaman gerginlik yaşandığını da anlatarak, hükümetin bozulması aşamasına gelindiğini de anlattı. Başbakan Ecevit'i Öcalan konusunda sık sık demeç verdiği için eleştirdiğini kaydeden Bahçeli, metinle şehit ailelerine de güvence verildiğini söyledi.

Liderlerin sürecin hızlı işlemesinin önüne geçmek ve Adalet Komisyonu'ndaki milletvekillerini sıkıntıya düşürmemek için dosyanın hükümette bekletilmesi kararı aldığını kaydeden Bahçeli, Yılmaz ve Ecevit'e dosyanın Meclis'e gitmesi halinde parti gruplarına hakim olamayacaklarından endişe ettiklerini aktardı.

Bahçeli, Ecevit'in MİT raporları hakkında bilgi verdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Hukuk Kurultayı'nda ve liderler zirvesine kadar Öcalan'ın idam edilmemesi yönünde açıklamalar yapan Sayın Başbakan Ecevit, ikna etmemiz sonucunda liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada (Öcalan'ın idam edileceği) noktasına geldi. Dolayısıyla şimdiye kadar bağlıyıcı hiçbir açıklama yapmayan MHP, bu konuda geri adım atmamıştır, dosya Meclis'e gönderilecektir. İdam kararı değişmemiş, sadece Meclis'e gönderilmesi bir süre ertelenmiştir. Türkiye'nin istikrarı için ortayol bulunmuştur. Karar Türkiye'nin aleyhine kullanılmak istendiğinde infaz sürecine geçilecektir. Açıklama metninde ince bir diplomasi taktiği izlenmiştir."

"SORUMLU GÖSTERİLİRDİK"
Öcalan'ın idamı konusunda acele edilmesi halinde, meydana gelebilecek olumsuzluklar ve terör olaylarının sorumlusu olarak MHP'nin gösterileceğine de dikkat çeken Bahçeli, "MHP akılcı olanı yaptı. İstikrar ortamının devamını sağladı" dedi. Bahçeli'nin değerlendirmesinde ordunun konuyla ilgili sessiz kalmasına da dikkat çektiği öğrenildi.

Bahçeli, zirvede avukatları aracılığıyla sık sık açıklama yapan ve diğer mahkumlardan farklı bir muameleye tabi tutulan Öcalan'a gerçek mahkum muamelesi yapılması konusunda karar aldıklarını söyledi.

Açıklama metninin parti teşkilatına ve Ülkü Ocakları'na fakslanmasını ve tabana bu şekilde anlatılmasını isteyen Genel Başkan Devlet Bahçeli, tabanda herhangi bir kayma olmayacağını, istikrarlı çizginin MHP'yi tek başına iktidara taşıyacağını, karşı çıkan marjinal kesimin yüzde 1'i aşmayacağını savundu.

"ÖFKE 24 SAAT SÜRER"
Kurmaylarını da partiyi zor duruma düşürücü açıklama yapmamaları konusunda uyaran, üzüntülerin üzerinden 48 saat, öfkenin üzerinden 24 saat geçmeden konuşmamalarını isteyen Bahçeli, "İyi bir ülkücü kin ve nefret beslemez. Öfke 24 saat sürer, insan gerçeği daha sonra anlar" dedi.

Tabandan hakaret HADEP'ten teşekkür
LİDERLER Zirvesi'nden çıkan kararın açıklanmasının ardından MHP Genel Merkezi'nin telefonları ve faksları tepkiler nedeniyle kilitlendi. Gelen küfürler nedeniyle telefonların bir kısmının fişi çıkarıldı. Parti kurmayları ve milletvekilleri de çareyi cep telefonlarını kapatmakta buldu. HADEP Genel Merkezi ve kararı destekleyen kuruluşlar ise, MHP Genel Merkezi'ne imzalı teşekkür faksları çekti.

Partideki "şahinler" kanadı da sert karara tepki gösterdi. Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin ve Genel Sekreter Yardımcısı Suat Başaran, Başkanlık Divanı toplantısına katılmadı ve zirve sonrası kararın açıklanmasının ardından Bahçeli gelmeden partiyi terk etti. Genel Başkan Yardımcısı Adnan Uçaş da, "Kararı tabanımıza anlatmakta sıkıntı çekeriz" dedi. İstanbul Milletvekili Mehmet Gül de "Kararı içime sindiremedim" açıklamasını yaptı.

'TEPKİLERİ FP ORGANİZE ETTİ'
Genel Başkan Yardımcıları Nazif Okumuş, Murat Şefkatli, Genel Sekreter Abdurrahman Küçük, Genel Sekreter Yardımcıları Turan Çirkin ve Bülent Didinmez Bahçeli'yi desteklediler. Kararı destekleyenler, "Açıklamada MHP damgası var. Metin buram buram MHP kokuyor. Türkiye'nin istikrarı için bu gerekiyordu" dediler. Bahçeli'yi destekleyen grup, partinin kopmak isteyenler olması halinde destekleyenlerle yola devam edilmesini de istediler. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, tepki telefon ve fakslarının çoğunun FP'liler tarafından organize edildiğini iddia etti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır