kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Clinton Gates'i parçalamaya kararlı
Microsoft'a karşı açılan anti-tekel davasında Clinton Hükümeti'nin şirket aleyine tavır aldığı belirtildi

ABD hükümetinin, anti tekel yasalarını ihlal ettiğine geçen yıl sonlarında karar verilen dünyanın en büyük bilgisayar yazılım şirketi Microsoft'u, üç ayrı parçaya bölmek istediği bildirildi. Şirket ile hükümet yetkilileri arasında uyuşmazlığın giderilmesi için görüşmeler yapıldığını belirten kaynaklar, Bill Clinton yönetiminin, dünyanın en zengin adamı olarak bilinen Gates'in şirketi Microsoft'a karşı çok sert tutum içinde olduğunu ve firmanın parçalara ayrılmasında ısrar ettiğini bildirdiler.

NASIL BÖLÜNECEK?
ABC televizyonunun haberinde, Microsoft'un parçalanması kararının alınması halinde oluşturulacak şirketlerden birinin dünyadaki bilgisayar sistemlerinin yüzde 90'ında kullanılan Windows programını pazarlamasının, ikincisinin Windows bağlantılı Oficce gibi yazılımları satmasının, üçüncüsünün de şirketin internet bazlı faaliyetlerini devralmasının öngörüldüğü belirtildi.Uzmanlar ise Microsoft'un parçalara bölünmesinin tüketici açısından büyük sorunlar yaratacağı uyarısında bulundular.

Massachussetts Teknoloji Enstitüsü'nden Profesör Michael Cusumano, Microsoft'un birkaç küçük şirkete bölünmesi girişimini 'budalaca' olarak niteleyerek, bunun gerçekleşmesi halinde bilgisayar piyasasında büyük kargaşa yaşanacağını savundu. Diğer uzmanlar da Microsoft'un birbiriyle rekabet içinde olacak şirketlere bölünmesi halinde bazı bilgisayarlarda çalışacak bir windows versiyonun, diğer bilgisayarlarla uyumlu olmayacağını belirterek, sonucun tüketiciler açısından felaket anlamına gelebileceğine dikkat çektiler.

2000 İYİ BAŞLAMADI
Microsoft için 2000 yılı iyi başlamadı. Şirketin en büyük rakibi America Online, Time Warner ile birleşip Microsoft'a karşı önemli bir cephe kazandı. 20 milyon abonesi olan AOL karşısında 3 milyon abone ile duran Microsoft'un internet birimi alt etmeye çalıştığı rakibinin medya alanına girmesiyle geri kaldı. Buna karşın Microsoft piyasaya sürdüğü Windows 2000 ile kendine işletim sistemleri alanın da yüzde 90'lık pazar payını korumayı amaçlıyor.

İnternet Microsoft'un başını derde soktu
Microsoft'u kara kara düşündüren anti tekel davası şirketin internet stratejisi nedeniyle başına dert oldu. Halen yüzde 90'ın üzerinde pazar yapı bulunan Microsoft Windows işletim sisteminin 98 sürümü ile beraber yine kendi ürünü olan internet tarama sistemi İnternet Explorer'ı ücretsiz olarak tüketiciye veriyordu. İşte tam bu noktada AOL tarafından satılan diğer internet tarama programı Netscape bunun haksız rekabete yolaçtığı ve tekelleşmeyi getirdiği iddiasıyla dava açmıştı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır