kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çeçenler toplama kamplarına sürülüyor
Ruslar, Stalin dönemini anımsatan zulüm yöntemlerine başvurdu. Savaşacak durumda olan 10 ile 60 yaş arasındaki Çeçen erkekler toplama kamplarına gönderiliyor

Rus yönetimi, Çeçenistan'da Stalin dönemini hatırlatan yöntemlere başvurdu. "Korkunç Putin" olarak da adlandırılan Devlet Başkan vekili Vladimir Putin'in yeni taktiği "Yeni toplama kampları mı kuruluyor?" sorusunu akla getirdi. Putin'in yeni kararına göre 10 ile 60 yaş arasındaki Çeçen erkekler, Çeçenistan sınırından ne içeri girebiliyor ne de dışarı çıkabiliyor.

Uluslararası gözlemciler ve İnsan Hakları örgütleri tarafından şiddetle eleştirilen sınırları kapatma kararı 1994-1996 yılları arasında yaşanan Çeçen-Rus savaşı sırasında da uygulanmış, o dönemde binlerce Çeçen işkenceler görmüş ve kaybolmuştu. Yeni düzenlemelere göre 1940 ile 1990 yılları araında doğan Çeçen erkeklerinin sınırdan çıkışına da girişine de izin verilmiyor. Rusya bu davranışıyla çocuklar ve yaşlılar hariç bütün Çeçenleri potansiyel terörist olarak gördüğünü itiraf etmiş oluyor.

GÜNDE 2000 MÜLTECİ
Önceki gün öldürülen kız kardeşini gömmek üzere İnguşetya'dan Çeçenistan'a geçmeye çalışan 47 yaşındaki Ramazan Bisultanov, içeri alınmadığını ve Rus pasaportu taşımasına rağmen elindeki belgelerin geçersiz sayıldığını anlattı.

Öte yandan tekrar alevlenen çatışmalar Çeçenistan'dan yeni bir mülteci akımına yol açtı. Itar Tass ajansının bildirdiğine göre sadece Çarşamba günü Çeçenistan'ı terk edenlerin sayısı 2 bini aştı. Çeçenler Şali ve Argun'un kontrolünü hâlâ ellerinde tutuyorlar. 1995'teki çatışmalarda da Argun kentinin Çeçenler'in eline geçmesinden sonra savaşın seyri Ruslar'ın aleyhine dönmüştü.

Stalin de yapmıştı
ÇEÇEN-RUS mücadelesi İkinci Dünya Savaşı'na dayanıyor. Almanlar'ın Kafkaslar'ı işgali sırasında bir grup Çeçen'in Almanlar'la işbirliği yapması üzerine Stalin Çeçen halkını 'vatan haini' olmakla suçlamıştı. 1944'te Çeçen ve İnguşlar (yaklaşık 425 bin kişi) trenlere doldurularak Orta Asya'ya sürgün edildi. Bütün varlıklarına el konuldu. Ülkelerine dönmelerine 1956 yılında Kruşçev tarafından izin verildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır