kapat

06.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
U-Z-L-A-Ş-I-N
Türkiye tam her alanda bahar havasını solumaya başlamıştı ki gündem Apo'ya kilitlendi. Bahçeli taban baskısı ile sıkıntıda. Yeni formül ise Ne Çankaya, ne Başbakanlık, orta yol Meclis...

UZUN yıllar siyasi ve ekonomik istikrara hasret kalan Türkiye, son dönemde bahar havası yaşamaya başladı. Başlangıçta "kurulmadan bozulur" denen Ecevit başkanlığındaki 57. koalisyon hükümeti, birbirinden çok farklı dünya görüşlerine sahip üç partiden oluşmasına rağmen, izledikleri kararlı politikalar ve uyumlu tavırlarıyla herkesi hayrete düşürdü. Daha önce mehter marşı gibi "bir ileri iki geri" giden Meclis de hükümetin bu temposunu ayak uydurdu. 6 ay boyunca tatil ve hafta sonu demeden çalışan Meclis, Çetelerle Mücadele, SSK, Bankalar, SPK, Bedelli Askerlik, Vergi gibi reform niteliğinde 106 yasa ve uluslararası anlaşma ile Tahkim ve DGM'lerin sivilleştirilemesine ilişkin iki Anayasa değişikliğini gerçekleştirdi.

SİYASETİ EKONOMİ İZLEDİ
Siyasi istikrarı ekonomik istikrar izledi. Faiz oranları son 15 yılın en düşük seviyesine indi. Yılbaşından önce yüzde 80'de dolaşan repo faizi yüzde 33'e indi. Hazine ise 1984'ten bu yana en düşük faiz oranıyla, yüzde 37 ile bono sattı. Bankalar da art arda mevdat faizlerini indirmeye başladı. Birkaç ay önce aylık mevduatın yüzde 55 olan net faizi yüzde 40'a geriledi.

Yıllık artışı yüzde 20 ile sınırlanan dövizden kaçış hızlandı. Tasarruf sahipleri ellerindeki dövizi Türk Lirası'na çevirmek için yarışa girdi. Merkez Bankası piyasadaki istikrarı korumak için 500 milyon dolar satın aldı. Dolar bir günde 4 bin liradan fazla değer kaybetti. Yeni yıla fırtına gibi giren İstanbul Borsası'nda da endeks 17 bin puanın üzerine çıkarak rekor üstüne rekor kırdı. Hükümet, gelişmelerden öylesine etkilendi ki, yüzde 5 olarak planladıkları elektrik zammını yüzde 2.1'e çekti. Yüzde 68.8 olarak açıklanan enflasyonun da bu aydan itibaren düşüş trendine girmesi bekleniyor.

APO KİLİTLEDİ
Siyaset ve ekonomideki bu bahar havası sürerken, ortakların önüne kritik bir gündem maddesi geldi: Abdullah Öcalan. Şimdi hükümet, hakkında idam cezası verilen ve iç hukuk süreci tamamlanan Öcalan'ın kaderini belirleyecek. İdam cezası infaz edilecek mi yoksa AİHM'nin kararına kadar idam dosyası askıya mı alınacak? Koalisyon ortakları, 12 Ocak'taki liderler zirvesinde, bu soruya yanıt arayacak. 6 aydır çok önemli krizleri ustalıkla aşan ortaklar, bu kez sıkıntılı. DSP ve ANAP, idam dosyasın AİHM kararına kadar Başbakanlık'ta bekletilmesini istiyor. Cumhurbaşkanı Demirel de AİHM kararının beklenmesini açıkça kamuoyuna deklare etti. Uzlaşmacı tavrıyla dikkat çeken MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli bu kez taban ile devlet arasında sıkışmış görünüyor.

Tabandan yükselen "Apoyu hemen asalım" tepkilerine rağmen Bahçeli, soğukkanlılığını korurken, MHP'li bazı bakan ve milletvekilleri "Dosya hemen Meclis'e gelsin, eğer bekletilecekse Cumhurbaşkanı Demirel bekletsin" demeye başladı. Ancak Cumhurbaşkanı'nın Meclis kararlarını 15 günden fazla bekletme yetkisi yok. Bu önerinin içindeki gizli mesaj, Apo'nun idam kararının hemen infaz edilmesi.

ORTA YOL: MECLİS
Koalisyonun iki ortağı DSP ve ANAP, ülkede esen bu bahar havasının karakışa dönüşmesini önlemek için MHP ile uzlaşma formülü arıyor. İdam dosyasını Başbakanlık'ta bekletmeyi düşünen Ecevit ile Yılmaz, bir adım geri atarak, orta yolda buluşmayı planlıyor. MHP'nin "Çankaya'da beklesin" görüşünden geri adım atmasını bekleyen DSP ve ANAP, orta yol olarak Meclis'i buldu. Bahçeli'den gelen ilk sinyal de olumlu.

12 Ocak'taki liderler zirvesinde bu yönde uzlaşma sağlanırsa, Başbakan Ecevit, Apo'nun idam dosyasını bekletmeden TBMM'ne gönderecek. Bu dosya, diğer idam dosyalarının beklediği Adalet Komisyonu'nda AİHM'nin kararına kadar rafa kaldırılacak. Bu kararla, hem böylesine kritik bir konuda Meclis olaya elkoymuş olacak hem de taban ile devlet arasında sıkışan Bahçeli'ye rahat nefes alma imkanı sağlanmış olacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır