kapat

06.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Tüpgaza yüzde 2.6 zam geldi
Halk arasında tüpgaz olarak bilinen, sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG) perakende satış fiyatları yeniden belirlendi. Dağıtım firmaları, tüpgaz fiyatlarını bugünden geçerli olmak üzere, ortalama yüzde 1.3 ile 2.6 arasında değişen oranlarda artırdı. Buna göre, 12 kilogramlık mutfak tüpü, Ankara'da 4 milyon 230 bin liraya, İstanbul'da 4 milyon 180 bin lira ve İzmir'de de 4 milyon 155 bin liraya yükseldi.

Konut kredisi faizleri inecek
Vakıfbank, 27 Aralık'ta uygulamaya koyduğu 'uzun vadeli konut' kredisi uygulamasına açıklık getirdi. Konut kredisi faiz oranının, ekonomideki gelişmelere bağlı olarak yılda bir yeniden gözden geçirilebileceğine işaret edilen açıklamada, 'Gözden geçirme sırasında ayarlanacak faiz oranı, kredi kullananlar lehine olacak. Kredi faizi hiç bir zaman kredinin kullandırıldığı tarihteki faiz oranının üzerinde olmayacak' denildi. Açıklamada, ilk etapta 100 trilyonluk kaynak temin edildiği belirtildi.

Emekliye yüzde 5.9 zam
ANKARA-Geçen yıl gerçekleştiren sosyal güvenlik reformunun getirdiği, milyonlarca emekliyi ilgilendiren "aylık zam" uygulaması başladı. İşçi emeklisi aylıklarındaki artış, bu aydan itibaren enflasyona endekslendi. IMF ve Dünya Bankası'nın önerileri doğrultusunda uygulamaya konulan yeni modelle, her ayın fiyat artış oranı, bir sonraki ayın zam oranı olacak. DİE tarafından bir önceki aya ilişkin olarak açıklanan TÜFE artışı, işçi emeklilerinin Ocak zammını belirledi. Emekli aylıklarındaki artış, 4447 sayılı SSK Yasası uyarınca, her ay bir önceki aya ilişkin açıklanan TÜFE oranında olacak.

İzmit CarrefourSA Ticaret Merkezi açıldı
CarrefourSA'nIn, İstanbul ve Adana'dan sonraki üçüncü ticaret merkezi İzmit'te açıldı. 27 milyon dolara malolan İzmit CarrefourSA Ticaret Merkezi, 7 bini kapalı alandaki satış reyonlarına ait toplam 53 bin metrakare alan üzerine kuruldu. 200 personel, 46 kasa ve 200 güvenlik görevlisiyle hizmet verecek olan CarrefourSA Ticaret Merkezi'nin bin 500 araç kapasiteli 2 katlı otoparkı da bulunuyor. İzmit Mağaza Müdürü Dominique Peltier, "İzmit'in yeniden yapılanmasına olan inanç ile hız verdiğimiz çalışmalar sonucunda hazır hale getirilen bu ticaret merkezimizde, tüketicinin çıkarlarını korumaya özen göstereceğiz" dedi.

Toprakbank plaza satın alıyor
Toprakbank, Genel Müdürlük olarak kullanmak üzere bankanın ana ortaklarından Halis Toprak Holding'den plaza satın alıyor. Toprakbank'dan İMKB'ye gönderilen açıklamaya göre, Yönetim Kurulu, Mecidiyeköy Büyükdere'de yapımı süren plazanın Genel Müdürlük binası olarak kullanılmak üzere satın alınmasını kararlaştırdı. Plaza, Vakıf Gayrimenkul Ekspertiz ve Değerlendirme tarafından belirlenen 63 milyon 115 bin 938 dolar ekspertiz değeri üzerinden alınacak. Ekspertiz değerinin yarısına ve ödenmiş sermayenin yüzde 48.67'sine karşılık gelen 31 milyon 557 bin 969 dolarlık ödeme bu ay içinde, ikincisi Mart ayında yapılacak.

Maliye'den naylon faturacılara savaş
Maliye Bakanlığı naylon faturacılara karşı savaş açtı. Bakanlık, Türkiye'deki tüm Defterdarlıklar ve Gelirler Bölge Müdürlükleri kanalıyla naylon fatura basan ya da dağıtımına aracılık edenlerin, gözetim altına alınmasını istedi. Ekipler; matbaaları, yazarkasa servislerini, halleri, toptancı sitelerini izlemeye alacak. Maliye, naylon fatura ile devleti zarara uğratanların vergi dairelerine bildirilmesini istedi.

Okan MÜDERRİSOGLU

'Aldığımız puanlar yeterli değil'
Maliye Bakanı Sümer Oral, hükümetin bütçesinin arkasında ciddi kararlılık bulunduğunu vurguladı. Oral, "Moody's ve Standard and Poor's notlarını bir puan artırmıştır. Bunlar yeterli değildir. Önümüzdeki günlerde bu daha da artacaktır. Türkiye'ye yeni dış kaynaklar girmeye başlayacaktır" diye konuştu.

Repo faizi yüzde 10
Faiz oranları paraşütsüz düşüşe devam ediyor. 3 Ocak'ta bankaların başlattıkları mevduat faizi indirimleri her gün yeni bankaların katılımı ile sürüyor. Dün gelen faiz indirimleriyle birlikte aylık mevduatın brüt getirisi yüzde 42'ye kadar düştü. Bunun neti yüzde 37'ye yaklaşıyor.

Bu arada repo faizleri ise dün yüzde 10'a kadar geriledi.0 Bazı bankaların müşterilerine gün sonunda yüzde 10'un da altına faizle repo yaptıkları belirtiliyor.

Bu arada borsa dün kâr realizasyonlarıyla yüzde 3.31 gerileyerek 16.932 puana indi. İşlem hacmi 958 trilyona çıktı. Dün gerçekleştirilen 1.7 milyar dolarlık işlemle birlikte 2000'in ilk iki işlem gününde toplam 4 milyar dolarlık işlem yapılmış oldu.

Dünkü satış mali sektör hisselerinden ve özellikle Yapı Kredi ve İş Bankası'ndan kaynaklandı. İş Bankası'nın yüzde 4.69, Yapı Kredi'nin yüzde 12 gerilediği günde banka endeksi de yüzde 7.14 düştü. Ancak sanayi endeksi dün yüzde 1.3 yükseldi. Borsanın geneline bakıldığında geçen yıl düşük prim yapan sektörlerde yükselişin sürdüğü gözlemleniyor.

Borsanın bayram tatili
İMKB hisse senetleri piyasasında, Ramazan Bayramı arifesi olan 7 Ocak Cuma günü tek seans işlem gerçekleştirilirken, 10 Ocak Pazartesi günü de tatil dolayısıyla işlem yapılmayacak. İMKB'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, Hisse Senetleri Piyasası, Tahvil ve Bono Piyasası ile Uluslararası Pazar'da yapılacak işlemler ve takas yükümlülükleri bildirildi. Buna göre Hisse Senetleri Piyasası'nda 5 Ocak işlemlerinin takası 11 Ocak'ta, 6 Ocak günü ile 7 Ocak'taki tek seansta yapılacak işlemlerin takası ise 12 Ocak'ta gerçekleştirilecek. Tahvil ve Bono Piyasası'nda ise 7 Ocak'ta, aynı gün ve ileri valörlü işlemler saat 09.30-11.30 arasında yapılacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır