kapat

06.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
LPG'de üçlü tarife
Hükümet, taksi sahiplerinin mağduriyetini gidermek amacıyla, LPG fiyatlarında üç ayrı tarife hazırlıyor

Hükümet, LPG ile çalışan araçları yasaklamak yerine LPG fiyatına zam yapmayı planlıyor. Bu amaçla LPG'den alınan yüzde 1 oranındaki akaryakıt tüketim vergisini artırmayı tasarlayan hükümet, ev hanımları ve ticari taksi sahiplerinin mağduriyetini gidermek amacıyla da LPG fiyatlarında üç ayrı tarife hazırlıyor. Yeni düzenlemenin ayrıntıları ise Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında karara bağlanacak.

FARKLI FİYATLAR
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in verdiği bilgiye göre, yeni LPG düzenlemesi şöyle işleyecek:

1. Özel araçların kullandığı LPG için şu anda yüzde 1 olan akaryakıt tüketim vergisi oranı yüzde 20'den az olmamak üzere artırılacak. Yeni oran Bakanlar Kurulu'nda sonuca bağlanacak. Yeni LPG fiyatı, araçlardaki tüketim oranı dikkate alınarak belirlenecek ve özel araç sahipleri için maliyeti kurşunsuz veya süper benzin fiyatına ulaşacak, böylece cazip olmaktan çıkacak.

2. Ticari araçlar için LPG fiyatı daha düşük olacak. Yeni fiyat, ticari araç sahipleri için motorin fiyatına denk gelecek. Aynı istasyonda özel ve ticari araçların farklı tarifelerle LPG almasının uygulamada yaratacağı sorunları çözmek için de, LPG'de farklı koku uygulamasına gidilmesi veya ticari araçlar için pul sisteminin getirilmesi düşünülüyor.

3. Mutfaklarda kullanılan LPG fiyatının artırılması planlanmıyor. Yüzde 1 olarak alınan akaryakıt tüketim vergisi oranı korunacak. Böylece, mutfakta LPG kullanan ev hanımlarına önemli destek sağlanacak.

'Ucuza yedirmeyiz'
Devlet Bakanı Keçeciler, yeni düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğunu anlatırken, "Kusura bakmasınlar, ham petrolün kaymağı olan LPG'yi bu kadar ucuza yedirmeyiz. LPG'li araçlara ancak Suudi Arabistan ve Kuveyt'te binilir" dedi.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır