kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tam üyeliğe ilk kez Özal başvurdu
Cumhuriyet döneminin en önemli mekanlarından biri çok önemli bir tarihi olaya tanıklık ediyordu.

Kürsüde Dönemin Başbakanı Turgut Özal, Türkiye'nin o dönem adı AET olan AB'ne tam üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklıyordu. Özal cümlesini noktaladığında, sesine de yansıyan heyecanı dinleyenlere yansıyor ve salon alkıştan inliyordu. Gazeteciler büyük heyecanla haberi Türkiye'ye duyurmak için telefonlara koşuyordu...

Türkiye'nin heyecanla beklediği "kabul" için başvuru bundan tam 12 yıl önce yapılmış ve tüm Türkiye sürpriz başvuruyu Özal'ın bu açıklamasıyla duymuştu.

12 Eylül 1980'de ordunun yönetime el koymasının ardından 1992 yılında Barış Derneği davası ve siyasi partilerin kapatılmasına tepki gösteren AET, Türkiye ile ilişkilerini askıya almıştı. İlişkilerin Avrupa Parlamentosu ile Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi'nin Türkiye'deki demokrasi ve serbest seçim koşullarını olumlu bulması şartına bağlı olarak normale dönebileceği de açıkalanmıştı.

1983'de gerçekleştirilen seçimlerden sonra işbaşına gelen Turgut Özal, Türkiye-AET ilişkilerinin normalleşmesi için çalışma başlattı. 1986 yılında Ortaklık Konseyi düzenlemeyi başaran Türkiye, ilişkilerde en üst düzeyde kurumsal düzelmeyi bu toplantı ile gerçekleştirdi. Bunun ardından AB'nin de beklemediği bir adım atan Turgut Özal, tam üyelik için başvurulmasını kararlaştırdı. Tam üyelik başvurusu 14 Nisan 1987'de Turgut Özal hükümetinin Dışişleri Bakanı Ali Bozer aracılığıyla yapıldı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır