kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Asil Nadir şimdi ne yapıyor?
Öylesine ünlüydü ki, başbakanla balkona çıksa, "Şu adam Asil Nadir de, yanındaki kim," diyen birileri çıkardı. Sonra aniden hemen her şeyini yitirdi. Şimdi itibarını ve servetini geri almak için İstanbul'da, kapalı kapılar ardında bileniyor

İSTANBUL, ünlü sihirbaz David'i konuk ederken, bir başka sihirbazı konuk ettiğinin farkında bile değildi. Çeyrek yüzyılını İngiltere'de başarıya adayıp, tam da iş aleminin jön premier'i olmaya aday gösterilmekteyken, Londra'yı 7.4'lük bir sarsıntıyla başbaşa bırakıp, Kıbrıs'a kaçak Asil Nadir'den başkası değil bu sihirbaz...

1990'da İngiliz basını, "Asil Nadir, bir avuç parayı, bir çuval paraya çeviren bir simyacıdır" diyordu.

Aradan 7-8 yıl geçti. Asil Nadir şu sıra çok sessiz; ama derin ve hamile bir sessizlik bu...

İngiltere'deki inanılmaz yükselişi ve yarattığı servetle, dünyanın en karizmatik işadamları arasına giren Asil Nadir, batarken de aynı karizmayı sergilemişti biliyorsunuz.. Şimdi de aynı karizma ile susuyor!

ZEYTİNİ ÖZLÜYOR
İstanbul'da şimdi Nadir; sürdürdüğü kapalı yaşam akla 1990 yazında, dostlarına şöyle deiyordu: "Bir tek şey özlüyorum: Türkiye ve Kıbrıs'ta küçük bir bahçe, taze ekmek, birkaç zeytin ve bir domates." İstanbul'un Anadolu yakasındaki Kıbrıslı Yalısı'nda, kuşkusuz zeytin, ekmek yemiyor... Ama parlak İstanbul gecelerinden alabildiğine kaçtığına göre, sanırız gerçek bir "Akdenizli" gibi yepyeni bir mücadeleye hazırlanıyor.

Akdenizliler, zirveden yuvarlandıklarında ağlayıp sızlanmazlar. Öfkeyi sabıra dönüştürerek, yeniden dirilmeyi hedeflerler. Anka Kuşu gibi, küllerinden dirilmek, Akdenizliler için kolaydır. Asil Nadir, tam bir inzivaya çekildiği yalıdan bazen haftalarca dışarı çıkmıyor. Ne televizyon programlarıyla ne de gazetelerde yazılıp çizilenlerle ilgileniyor. Yalnızca, arada bir doğup büyüdüğü toprakları, Kıbrıs'ı ziyaret ediyor. Yanında sadece birkaç profesyonel danışmanı ve kalmışsa eğer birkaç eski dostuyla, kafa kafaya vermiş, günün belki de 24 saati, Londra'da yarattığı 7.4'lik depremin, hukuki sonuçlarından kurtulmanın planlarını çalışıyor. Bir İngiliz ketemperesine mi geldi, yoksa kendi ihtiyatsızlığının ve aşırı güveninin kurbanı mı oldu, çözmeye çalışıyor.

Asil Nadir, bir yandan da Türkiye'de bazı yatırımlar planlıyor. Alınan haberlere göre, 25 gemilik bir filoya sahip Deniz Nakliyat A.Ş'yi satın almak için bir teklif hazırladı. Ayrıca, Kıbrıs'ta bir televizyon istasyonu kurmak için hazlanıyor.

Asil Nadir, iki kez dünyaya gelmişti. Birincisinde 1941'de Kıbrıs'ta mütevazi bir ailenin oğlu, ikincisinde ise, 1979'da iktidara gelen Thatcher'in rüzgarını yakalamış olarak...

ŞOK ÜSTÜNE ŞOK
O kadar ki, Nadir 1980'den 90'a kadarlık 10 yılda, Polly Peck ile piyasadan 1 milyar sterlin kredi alabilecek kapasiteye ulaşmıştı. Ama belki de onu bu yüksek ve hızlı kapasite kullanımı yakacaktı. Londra depreminden önce İstanbul'da da özellikle basın sektöründe büyük bir "öncü şok" yaşanmayacak, sayısız gazeteci işsiz ve aç kalmayacaktı. Kendisi de ardından yaşanan talan yüzünden üzülmeyecekti.

İngiltere'nin parababaları, 1990'da Polly Peck'in gırtlağına çöktüklerinde Asil Nadir için herşey bitti. Koca şirket kirli bir mendil gibi rüzgara savruldu. Özel uçağı ile Londra'ya inen parlak işadamı, bir manga polis tarafından tutuklandı. Serbest kalması 3.5 milyon sterlin sayesinde gerçekleşti. Sonunda, 4 Mayıs 1993'te Kıbrıs'a kaçmak zorunda kaldı.

Bu 4 Mayıs tarihi, Thatcher'in başbakan olduğu 4 Mayıs 1979 anlamında, Asil Nadir için hem büyük başlangıcın hem de tükenişin tarihi oluyordu.

Kendi şirketinden 60 milyon sterlin aşırmakla suçlanan talihsiz işadamı, belki gelecek bir 4 Mayıs tarihinde, kendi küllerinden dirilmeyi başaracaktır...

İLKER SARIER


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır