kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gayri Jitem resmi Jit oldu
Susurluk'la birlikte gündeme oturan, ancak yetkililerin "Böyle bir teşkilat yok" dediği JİTEM, yasal zemine oturtuldu; JİT kuruldu.

MMİT, Genelkurmay, Dışişleri, Hava, Kara ve Deniz kuvvetleri komutanlıkları, Gümrük ve Emniyet istihbaratlarından sonra, Jandarma İstihbarat Teşkilatı da oluşturuluyor. Böylelikle bugüne kadar istihbaratta çok başlılıktan yakınılmasına rağmen, şimdi 9'uncu istihbarat teşkilatı da kurulma aşamasına geldi.

Susurluk olayı sırasında, adı sık sık gündeme gelen, ancak yetkililerin "Böyle bir teşkilat yok" dediği Jandarma İstihbaratı JİTEM, yasal zemine oturtuldu ve JİT kuruldu. Meclis İçişleri Komisyonu'nda benimsenen ve Genel Kurul'da da ele alınacak olan tasarıya göre, Jandarma, yasalarla kendisine verilen görevleri yerine getirmek için yurt genelinde istihbarat faaliyetinde bulunabilecek. Bu amaçla kurulacak teşkilat, gerekli bilgileri toplayıp değerlendirmesini yaparak, yetkili mercilere ulaştıracak.

Jandarma İstihbarat Teşkilatı, devletin diğer istihbarat teşkilatlarıyla da işbirliği yapacak. Mahalli jandarma birimlerinin yetersiz kalması durumunda, Jandarma Genel Komutanlığı'nın merkez, bölge ve il teşkilatlarından birimler görevlendirilebilecek. Tasarı ile Jandarma Genel Komutanlığı'na istihbarat için alınacak uzman erbaş, sivil memur ve işçilerin, Jandarma Genel Komutanlığı'nca atanması da öngörülüyor. Tasarı, jandarma tarafından gözaltına alınanların yeme içme ve nakil giderlerinin, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından karşılanmasını da hükme bağlıyor.

PATRON MİT
Türkiye'deki istihbarat teşkilatları arasında MİT "patron" konumunda. Kendine özel bir yasası ve personele yönelik önemli güvenceleri bulunan MİT, yurtiçi ve dışında istihbarat faaliyetlerinde bulunuyor. Teşkilatta bir müsteşar, üç müsteşar yardımcısı, Psikolojik İstihbarat, Operasyon, İstihbarat, Personel, Elektronik Teknik İşlem Daire başkanlıkları ile yurt çapına yayılmış Bölge müdürlükleri bulunuyor. MİT, bölücü, şeriatçı ve ideolojik açıdan anayasal düzeni değiştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunan örgütler ile uluslarararası terör, ülke güvenliği ve casusluk konularında istihbarat yapıyor. Karapara, uyuşturucu ve kaçakçılık alanlarına ise stratejik açıdan ve organize suçla ilişki boyutunda yaklaşıyor.

ASKER VE DIŞİŞLERİ
Genelkurmay İstihbaratı ile Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri komutanlıkları istihbaratları ise genellikle askeri güvenlik yönünden TSK ile ilgili konularda istihbarat yapıyorlar. Devlet Bakanlığı'na bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü İstihbaratı da gümrük kaçakçılığı konularına ağırlık veriyor. Bu arada Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın da kendi içinde istihbarat birimi bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı'nda da İstihbarat Dairesi bulunuyor. Bu daire, Türkiye'nin güvenliğine yönelik dış politika konularında ve kendi alanında istihbarat yapıyor.

Türkiye'deki bu 8 istihbarat kuruluşuna ek olarak şimdi JİT de resmen devreye girecek. Jandarma istihbaratı daha az çok sınır kaçakçılığı ile jandarmanın sorumluluk alanı olan bölgelerde olayların gerçekleşmeden önlenebilmesine yönelik istihbarat faaliyetinde bulunacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır