kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ustanın fırçasından AB
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmek için verdiği mücadeleyi 15 yıldır değişik zamanlarda çizen Kamil Çakmak, sorunların hep aynı olmasından şikayetçi

Türkiye'de yıllar geçiyor, insanlar yaşlanıyor ancak Avrupa Birliği kapısında verilen mücadele hiç değişmiyor. Türkiye kapıdan girmek için her yolu denerken karşısında yine Kıbrıs'ı, yine insan hakları meselelerini buluyor. Türkiye'nin bu "hal-i pür melali"ni anlatmak için fazla söze de gerek yok. Durumu en iyi Kamil Çakmak'ın 15 yıllık bir zaman diliminde çizdiği karikatürler anlatıyor.

* Türkiye ile Avrupa'nın dansını her halde defalarca çizdiniz?

ÇAKMAK- Tabii ki.. Ben 1974 yılından bu yana çiziyorum. Ancak o kadar eskiye gitmeye gerek yok. Son 15 yılda bile bu konuda birkaç gazeteyi dolduracak kadar karikatür çizdim.

*Gelişme var mı peki?

ÇAKMAK- Ne yazık ki, hayır. Dün Türkiye o zaman ki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu'na aday olmak için salvolarını yapıyordu, bugün de yine şimdiyi adıyla Avrupa Birliği'ne aday olabilmek için diplomasinin sınırlarını zorluyoruz. Dün Avrupa Birliği'ne giriş için en önemli engel Kıbrıs'tı, bugün de yine Kıbrıs. İnsan hakları, demokrasi konuları bunların cabası.

LİDERLER DEĞİŞTİ
* Değişen bir şey yok mu yani?

ÇAKMAK- Olmaz olur mu!.. Liderler değişti... Konular aynı olsa da Türkiye adına mücadeleyi yürüten liderlerin biri gitti biri geldi. Tabii her seferinde yeni bir karikatür gerekti. Dün Özal vardı, bugün Ecevit ve İsmail Cem var. Mesut Yılmaz ise karede kalmayı başardı.

*Sadece Türkiye'de mi?

ÇAKMAK- Tabii ki hayır. Türkiye'yi AB'ye aldırmamak için uğraşan Yunanistan tarafında da çok lider eskidi. Hatta öldü..

*Hep aynı konuyu çizmekten sıkılmışsınız gibi görünüyor?

ÇAKMAK- Tam sıkılmak değil... Yüzler değişiyor, Kıbrıs, sürekli reddedilmek, demokrasi gibi unsurlar değişmiyor. Yani fotoğrafçıların kullandığı "İstanbul Hatırası" panosu gibi bir şey.. Ancak yine de sıkılmıyorsun. Sonuçta herkes gibi ben de Avrupa Birliği'ne girmemizi istiyorum.

*Kaç yıldır çiziyorsunuz?

ÇAKMAK- 1974 yılından beri çiziyorum. Günaydın Gazetesi'nde başladım, Güneş Gazetesi, Günaydın derken 10 yıldır da Sabah Gazetesi'ndeyim.

*Çizeceğiniz kişi ya da konuyu neye göre belirliyorsunuz?

ÇAKMAK- Güne gazeteleri okuyarak başlıyorum. Televizyonu sürekli takip ediyorum. Gündemin gelişmesi kimlerin ya da hangi konunun "flaş" olacağını gösteriyor. Kafamda çizeceklerimi belirleyip, konunun en iyi fotoğrafını seçiyorum ve işime koyuluyor. Bazen de talep üzerine çiziyorum.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır