kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çiftçi de önünü görecek
IMF ile imzalanacak Stand-By anlaşmasının gerekleri çerçevesinde, tarım reformu çalışmalarına hız verildi.

Reform çerçevesinde oluşturulacak "Tarımsal Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu"na ilişkin yasa taslağı Bakanlar Kurulu'nun imzasına açılmaya hazır hale geldi. Tarım reformunu yürütecek olan Kurul, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı koordinasyonunda, Hazine Müsteşarlığı, DPT, Maliye Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kuruluşların temsilcilerinden oluşuyor. Kurul, tarımda doğrudan gelir desteğine geçilmesi amacıyla çalışmalar yürüterek, 1 ile 3 yıl arasında, Türkiye'de destekleme alımlarının tamamıyla bırakılarak, çiftçiye doğrudan bütçeden gelir desteğinin sağlanmasını gerçekleştirecek.

PİLOT BÖLGELER
Tarım reformu çerçevesinde, gelecek yıldan itibaren, Polatlı başta olmak üzere, ana geliri tarıma dayanan pilot bölgeler oluşturulacak. Tarım reformnun tüm unsurları, Dünya Bankası'nın sağladığı krediyle gerçekleştirilecek olan bu pilot bölgeler, yaklaşık bir yıl süreyle denenecek. Tüm çiftçiler ve ürün türleri, arazi yapısı gibi konularda geniş kapsamlı bir kayıt ve istatistik sistemi oluşturularak, gerçekten doğrudan gelir desteğine konu olacak çiftçi ve ürün türü belirlenecek. Bu bölgelerde elde edilecek deneme sonuçları, daha sonra yeniden değerlendirilerek, tüm ülke geneline yaygınlaştırılacak. Yetkililer, Türkiye'de nüfusun yarısına yakın kısmının geçimini tarımdan sağladığını, bu nedenle bu reforma geçişte geniş bir tepki ile karşılaşılabilineceğini, fakat yaklaşık bir yıllık bir geçiş süresi boyunca bu sorunun da aşılabileceğini vurguluyorlar.

1 MİLYAR DOLAR
Tarım reformu çalışmalarına mali ve teknik destek vermek amacıyla, Dünya Bankası'ndan Ocak ayında,bir heyetin Ankara'ya geleceği öğrenildi. Dünya Bankası heyetinin, kurul ile yakın çalışarak, reform için gerekecek toplam mali desteğin boyutunu belirlemeye çalışacağı kaydediliyor. Tarım reformuna ilişkin Dünya Bankası'nın uyum kredisi miktarının daha sonra yapılacak görüşmelerde belirleneceğini hatırlatan yetkililer, bunun için Banka'dan enaz 1 milyar dolarlık bir uyum kredisinin alınması gerektiğine dikkat çekiyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır