kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uzanlar'ın SPK rahatsızlığı
Uzan Grubu Meclis'te görüşülen Sermaye Piyasası Kanunu'na itiraz ediyorlar. Kanunla halka açık bir şirketin içini boşaltan kişilere ağır cezalar geliyor

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye devam eden Sermaye Piyasası Kanunu borsada iki şirketi olan ve ikisi de Gözaltı Pazarı'nda işlem gören Uzan Grubu'nu rahatsız etti. Uzan Grubu şirketlerinden Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik tarafından yine Gruba ait Star Gazetesi'ne verilen iki tam sayfa ilanlarda SPK'nin sınırsız yetkilerle donatıldığı iddiaları yer aldı. Gazetede SPK'^nın padişah yetkileriyle donatıldığına ilişkin haberlerin yanısıra Star Televizyonu'nda konu sık sık ekranlara getiriliyor.

Uzan Grubu'nun iki şirketi bu yıl aralarında gerçekleştirdikleri hisse senedi işlemleri nedeniyle Gözaltı Pazarı'na alınmıştı. Kepez Elektrik geçen yıl ve bu yıl 6.1 trilyonluk Çukurova hisse senedi satın almış, daha sonra bu hisseleri zararına satmıştı. Bu işlem nedeniyle Kepez Elektrik 98'in 9 aylık döneminde zarar açıklamıştı. Ayrıca şirket yöneticileri SPK uzmanlarına gerekli bilgi ve belgeleri vermemişti.

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu bir şirkette teşebbüs ve şahısların emsallerine göre, farklı ücret veya bedel uygulamak suretiyle şirketin mal varlığı ve karının azaltılmasına ilişkin suçun işlenmesi durumunda 2 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis ve 10 milyardan 50 milyara kadar ağır para cezası verilebilecek. Eğer bu maddedeki suçların iki veya daha fazlası birleşirse hapis cezasının en alt sınırı 3 yıl, en çok sınırı 6 yıl olacak.

Ayrıca yeni yasa ile SPK tarafından görevlendirilecek kişilere istenilen bilgileri vermeyenlere veya eksik verenlere de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 8 milyardan 20 milyara kadar ağır para cezası verilebilecek.

Uzanlar'ın ayrıca yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nda yer alan SPK'nın alacağı genel ve özel nitelikli kararlara aykırı hareket eden kişilere 10 milyar liraya kadar para cezası verilmesi yönündeki maddeden de rahatsız oldukları belirtiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır