kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Helsinki'de Saat saat gelişmeler
Türkiye'nin adaylığının ele alındığı zirve dün heyecanlı anlara tanık oldu. Gazetemiz baskıya girdiğinde temaslar hala sürüyordu. İşte saat saat gelişmeler:
Tarihi zirve başladı
AB üyesi 15 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanlarını biraraya getiren, topluluğun en yüksek kararorganı olan AB Konseyi toplantısı Helsinki'de başladı. Konseyin sonuç bildirgesinde Türkiye'nin adaylığının tanınması ve Ankara ile ilişkileri konu alacak paragraflar üzerinde bu sabah mutabakat sağlanması, üzerinde uzlaşılan metnin öğle saatlerinde Ankara'ya iletilmesi planlanıyor.

Lahey pürüz çıkardı
AB devlet ve hükümet başkanlarıyla dışişleri bakanlarının Atina ile pazarlıkları devam ediyor. Yunan diplomatik kaynakları, Türkiye'nin adaylığının resmen tanındığına ilişkin bildiri paragrafında sorun olmadığını, Kıbrıs konusunda da uzlaşma sağlandığını, ancak Lahey Adalet Divanı ile ilgili sorun yaşandığını söylediler. Yunanlılar, Ankara ile Atina arasında uzlaşmazlıkların, 2000 yılı sonuna kadar Lahey Adalet Divanı'na götürülmesinde ısrar ederken, Türkiye'nin bunu kabul etmeyeceği görüşündeki diğer AB ülkeleri bu koşulu reddediyor.

Atina ikna edildi
Helsinki kulislerinde, Türkiye'nin adaylığının tanınması ve Yunanistan'ın çekinceleriyle ilgili tüm uzlaşmazlıklara çözüm getiren bir formül üzerinde mutabakat sağlandı. Bu gelişmeyi basına ilk duyuran, Yunan diplomatlar oldu.

Türkiye resmen aday
AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Paavo Lipponen, Türkiye'nin aday ülke ilan edilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını resmen açıkladı.

Türkiye'ye selam
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi AlmanGünter Verheugen, AB'nin en yüksek karar organı olan Konsey'in Türkiye'nin adaylığını resmen teyit etmesini ''selamladığını'' söyledi. Verheugen, Helsinki'de düzenlediği basın toplantısında, AB Konseyi'nin bugün aldığı kararların tarihi bir önem taşıdığını ve birleşik Avrupa için yola çıkıldığını belirtti.

Baba: Müspet gelişme
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin AB'ye adaylığının ilan edilmesinin müspet bir gelişme olduğunu bildirdi. Demirel şu değerlendirmeyi yaptı: ''Türkiye'nin aday olmasının ilanı bir müspet gelişmedir. Fakat hangi şekilde aday olması hakkında benim de bilgim yok. Çünkü sabahtan beri bana verilen bilgiler mütemadiyen değişiyor. En son durumun ortaya çıkmasından önce bir şey söylemem, bir değerlendirme yapmam mümkün değil. "

Dışişleri: Pürüz var
Helsinki'deki zirvesinde Türkiye'nin AB'ye tam üyelik adaylığının teyidine ilişkin olarak, Ankara'ya gönderilen taslak metinle ilgili birtakım pürüzler bulunduğu bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Birtakım pürüzler var, onları gidermeye çalışıyoruz'' dedi.

Cem: Çalışma sürüyor
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Helsinki zirvesinde Türkiye'nin AB adaylığının teyit edilmesi konusunda kendilerine resmen ulaşan bir şey bulunmadığını belirterek, ''Helsinki'de çalışmaların devam ettiği anlaşılıyor'' dedi. Dışişleri Bakanı Cem, daha sonra Başbakanlığa gitti.

Kararı kabine verecek
Avrupa Birliği'nin Helsinki zirvesinde alınan karara ilişkin olarak Türkiye'nin cevabı bu akşam toplanacak Bakanlar Kurulu'nda belirlenecek. Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında saat 18.00'de yapılacak Toplantıda, Helsinki zirvesinde alınan kararın değerlendirilecek...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır