kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Helsinki yeni bir Lüksemburg olabilir
Fransız delegasyonundan nihai bildiri pazarlıklarına katılan bir yetkili, SABAH'a yaptığı açıklamada "Ankara teklifi kabul ettiğini henüz bildirmedi. Türkiye, Kıbrıs veya Ege sorunu gibi açıkça hiçbir isim geçmiyor. Anlaşılan Ankara, bildiride ele alınış biçimini bağlayıcı nitelikte görüyor" dedi.

Aynı yetkili, Kıbrıs konusunda Türkiye'yi rahatsız edenin ne olduğunu sorduğumuzda "Kıbrıs konusu 2 paragraftan oluşuyor:

1. Rum ve Türk tarafının görüşmelere başlamasından memnunluk duyulduğu ve barışçıl çözüme ulaşılması için devamını dilediklerini belirten siyasi söylem.

2. Kıbrıs'ın tüm üyelik kriterlerini doldurması halinde, soruna siyasi bir çözüm bulunmamış olması, üye edilmemesi için bir "önkoşul" olmaktan çıkarılıyor. Kararda "tam üyelik kriterlerini Güney Kıbrıs doldurduğu anda, 2002 yılından sonra, Kıbrıs'ın üyeliğine AB Konseyi karar verecek" deniyor.

İkinci sorun ise Ege. Türkiye'ye teklif edilen son kararda Ege adı geçmiyor. Sonuç bölümünde genel prensiplerde "sınır ve toprak anlaşmazlıkları" adı altında söylenen "Makul bir sürede sonuçlandırılamayan anlaşmazlıklar, 2004 yılından itibaren Konseyin onayı ile Lahey Adalet Divanı'na gönderilebilir" deniyor. Fransız yetkili "Türkiye'ye karar metnini yollayalı 3 saati aştı. Cevap gelmemesi Ankara'nın hoşnut olmadığını gösteriyor." dedi. "Gönderilen nihai metin mi, yoksa hala değişiklik yapılabilir mi?" diye soruduğumuzda ise, yarın öğle saatine kadar nihai bildiride ufak tefek değişiklik olabileceğini söyledi.

Helsinki yeni bir Luksemburg olabilir. Tek fark bu kez Türkiye resmen AB tarafından üyeliğe aday ilan edildi. Ama açıkça, tarih ve isim verilmeden de olsa Ankara, Kıbrıs ve Ege konularında alınacak kararda kendisini bağlayıcı noktalar olduğunu görüyor.

NURDAN BERNARD


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır