kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Atina: Hoş geldin demek istiyoruz
Türkiye'nin AB adaylığının görüşüldüğü Helsinki'de 24 saat boyunca yaşananları "heyecanlı dakikalar", sonunun ne olacağı kestirilemeyen gerçek bir korku filmine dönüştü.

Yunanistan ile AB'nin 14 ülkesi arasında Türkiye'nin adaylığını ilgilendiren çetin müzakereler dehşetliydi. Yunanistan Türkiye'nin adaylığını kabul edebilmesi ve tam adaylık vasıflarına kavuşabilmesi için Lahey, Kıbrıs'ın üyelik müzakereleri ve Türkiye'nin izlemesi gerektiği yol haritası konularında "taktik" gereği "kararlı" bir tutumla başladı. Bu müzakerelere Yunanistan'ın karşısında 14 ülke başbakanı ve devlet başkanı vardı. Ama toplantı salonundaki tartışmalar anında Ankara'ya bildiriliyordu. Ankara'nın tavrı da "kararlıydı". Anakara ne Lahey konusunda bir zaman çizelgesi kabul ediyor; ne Kıbrıs'ın AB üyeliğini kabul ediyordu. 14 AB ülkesi ise, Türkiye'yi "şeklen" bile olsa AB adaylığını Yunanistan'a kabul ettirmeye ve "..verelim gitsin." şeklinde bir tavır içindeydi.

AB'nin 14 ülkesi, Yunanistan ve Türkiye üçgeni arasında arasında geçen müzakerelerde çeşitli "cepheler" oluşuyor; ancak bu cephelerin sentezi "bir cümle yüzünden bile" anında değişebiliyordu. Örneğin Kıbrıs'ın AB ilişkileri konusunda hep Türkiye'nin görüşlerini desteklediğini bildiğimiz Fransa, bu çetin müzakerelerde Yunanistan'a taraf oldu..

Üst üste ve saatlerce süren bu toplantıların sonunda hazırlanan nihai bildirinin içerdiklerinden "herkes memnun" görünümündeydi. Ancak Ankara'nın bu nihai bildiriyi kabul edip etmediği haberi, Helsinki'ye bir türlü ulaşmıyordu. Helsinki Zirvesi'ni izleyen Türk basın mensupları, Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen'in "Türkiye'nin AB adaylığını oy birliğiyle kabul etmiş bulunuyoruz!" şeklindeki açıklamasını duyunca "sevineceklerine mi üzüleceklerine mi" karar veremeyen tek gazeteci grubu oldu... Diğer cephede Avrupalı ve Yunan delegeleri ve gazetecileri, coşku içinde "bu iş bitmiştir" diyerek biz Türk gazetecileri "tebrik etmek" için koşuşturmaya başladılar.. Bizim "tam anlamıyla sevinemediğimizi" görünce "kendinizi aday olarak nasıl hissediyorsunuz" sorularıyla karşılaştık.. Kabul edecek miydi etmeyecek miydi.. Kabul etmezse "bir çuval incir ne olacaktı.

YORUMLAMAK ZOR OLDU
Yunan hükümet sözcüsü Dimitris Reppas'a "nihai bildirinin içeriğini" sormaya başladım.. Reppas, nihai bildirinin içerdiklerini yazan elindeki kağıdın "ucunu" göstererek okumama izin verdi. Sözcü Reppas'a "Türkiye'nin bunu kabul edeceğine inanıyor musunuz?.." diye sorunca Reppas "Biz elimizden gelen gayreti gösterdik. Top şimdi Ankara'da. Ankara'dan bir cevap gelmediği sürece gönlümüz rahat etmeyecekti..

STELYO BERBERAKİS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır