kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Saat saat kriz
Türkiye'nin adaylığının AB tarafından kabul edilmesine kadar geçen 24 saat çok çetin müzakerelere sahne oldu. Sonunda AB onayladı ama bu kez de Ankara'dan kriz çıktı

Helsinki'ye iner inmez bir korku tüneline girdik... İki gündür neredeyse her yarım saatte bir hava değisiyor. Her şey tamam deniyor, ardından karamsar bir haber geliyor. İşte 9 Aralık gecesi başlayan ve 10 Aralık günü (dün) öğlen saatlerine kadar devam eden kriz görüşmeleri saat saat şöyle gerçekleşti.

Saat 18.00: Yunanistan Başbakanı Simitis, Finlandiya lideri ile iki kez konuştu.

Saat 21.00: Akşam yapılan ikinci görüşme sonrası Simitis'in Türkiye'nin istediği şekilde bir metne itiraz ettiği duyuldu. Simitis'in görüşmesi olumsuz bitmişti.

Saat 23.45: Finlandiya Başbakanı ve Alman Bakan Scharping görüşmelerden sonuç alınamadığını, yarın (dün) öğlene kadar devam edeceğini söyledi. Suratlar asıldı. Korku tüneli sürüyordu. Dün sabah basın merkezinde bulunan 80 Türk gazetecisinde heyecan artmıştı.

KABUL EDİLEMEZ
Sabah 10.30: AB bir metin hazırlamış ve Ankara'ya göndermeye hazırlanıyordu.

Saat 12.30: Metin Ankara'ya ulaştı. Heyecan iyice arttı. Ama hava sürekli değiştiği için kimse birşey söylemiyordu.

Saat 13.30: Türk Dışişleri, Helsinki'den gelen metne itiraz etti. Metinde, Türkiye'nin kabul edemeyeceği ifadeler vardı.

Saat 13.45: Dışişleri Bakanı İsmail Cem, bazı AB üyesi ülkelerin Dışişleri bakanları ile telefon trafiği başlattı. Türkiye'nin kabul edemeyeceği maddeleri anlattı.

Hava tekrar gerildi.. Ankara ret kararında haklıydı. Çünkü Lahey Adalet Divanı için Türkiye'ye tarih empoze ediliyor, ayrıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin tek başına AB üyeliğine itiraz edip engellememesi isteniyordu. Cem, değişmesini istediği maddeleri gerek telefonda gerekse yazılı olarak Helsinki'ye gönderdi.

Saat 13.50: AB Dönem Başkanı Finlandiya Lideri Lipponen, genişleme ile ilgili basın toplantısı yaptı. Salon tıklım tıklım dolu idi. Lipponen, Türkiye'nin aday ülke olarak ilan edildiğini söyledi. Ancak Türkiye konusunda hiçbir soruya cevap vermedi.

Ardından AB'nin genişlemeden sorumlu yetkilisi, soruları cevaplandırdı. Yetkili "Türkiye, çağrınıza olumlu cevap verdı mı?" sorusunu Türkiye ile hiçbir soruya cevap vermedı. Soruları reddetti ve nedenini de söylemedi.

Saat 14.30: Belirsizlik halen sürüyor. Korku tünelindeki yolculuğu sürdürüyoruz.

Saat 15.36: Ankara'da hararetli dakikalar yaşandığını haber alıyoruz. ismail Cem "bize ulaştırılan nihai bir metin yok" diyor.

SEDAT SERTOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır