kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Kostas Simitis: Biz hedefimize ulaştık
HELSİNKİ'DE Yunansitan, isteklerini nihai sonuç bildirisine koydurmak için sıkı bir pazarlık yaptı.

Yunanistan, Türkiye'nin adaylığının resmen tanındığına ilişkin sorun olmadığını, Kıbrıs konusunda da uzlaşma sağlandığını, ancak Lahey Adalet Divanı ile ilgili sorun olduğunu söylediler. Yunanlılar, Ankara ile Atina arasında uzlaşmazlıkların, 2000 yılı sonuna kadar Lahey Adalet Divanı'na götürülmesini öngören bir cümle üzerinde ısrar ederken, Türkiye'nin bunu kesinlikle kabul etmeyeceği görüşündeki diğer AB ülkeleri bu koşulu reddediyor. Sonunda Türkiye'nin adaylığının tanınması ve Yunanistan'ın çekinceleriyle ilgili tüm uzlaşmazlıklara çözüm getiren bir formül üzerinde mutabakat sağlandı.

Bu arada Yunan televizyonları, Türkiye'nin AB adaylığını reddettiğini iddia ettiler. Başbakanı Simitis, Helsinki zirvesi çerçevesinde ortaya çıkan nihai bildiri taslak metni ile Yunanistan'ın hedeflerine ulaştığını belirterek, bu metnin değişmesine imkan olmadığını kaydetti.

DOSTLUK İSTİYORUZ
Yunanistan'ın iki ülke arasındaki sorunların çözülmesinden yana olduğunu ve Türkiye için sanal değil özlü bir adaylık istediğini belirten Simitis, aynı zamanda Kıbrıs sorununun üyelik müzakereleriyle bağdaştırılmasına da "hayır'' dediklerini ifade etti. Sorunların çözümü için Lahey'e gidilmesini savunduklarını hatırlatan Simitis, "AB metni ile şimdiye kadar ne dediysek, onu sağladık. Hedefimize ulaştık'' diye konuştu. Türkiye'nin metne olumlu yanıt vermesini umduklarını da söyleyen Simitis, Helsinki zirvesi ile Türkiye-AB ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir dönem başladığını söyledi. Bir gazetecinin "Yendik mi?'' sorusu üzerine ise Simitis ''Böyle bir bakış açım yok. Biz, sadece dostluk istiyoruz'' dedi.

BASIN: YUNAN ZAFERİ
Yunan televizyonları, "Atina'nın, AB'nin Helsinki zirvesinde diplomatik bir zafer kazandığı'' yorumunu yaptı. Helsinki zirvesinde Türkiye'ye adaylık statüsü tanınmasına ana haber bültenlerinde geniş yer veren Yunan özel televizyon kanalları, Atina'nın da Avrupa Birliği'nden istediğini aldığını savundular.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır