kapat

11.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Krizli gecenin öyküsü
AB üyesi 15 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanlarını biraraya getiren, topluluğun en yüksek karar organı olan AB Konseyi toplantısı dün sabah Helsinki'de başladı. Türkiye'nin adaylığının tanınması konusunda mutabakat sağlamak üzere Yunanistan sıkı bir markaja alındı.

Sonunda Yunanistan ikna edildi ve AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Lipponen, Türkiye'nin aday ülke ilan edilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını resmen açıkladı.

DEMİREL: MÜSPET
Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin AB'ye adaylığının ilan edilmesinin müspet bir gelişme olduğunu bildirdi ve şu değerlendirmeyi yaptı: "Hangi şekilde aday olması hakkında benim de bilgim yok. Çünkü sabahtan beri verilen bilgiler mütemadiyen değişiyor."

DİŞİŞLERİ: PÜRÜZ VAR
Mutabakat metnini Ankara'nın kabul etmeyeceğine dair ilk sinyal öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlıktan bir yetkili, "Birtakım pürüzler var, gidermeye çalışıyoruz'' dedi. Aynı saatlerde Dışişleri Bakanı İsmail Cem de HTürkiye'nin AB adaylığının teyit edilmesi konusunda kendilerine resmen ulaşan bir şey bulunmadığını belirterek, ''Helsinki'de çalışmaların devam ettiği anlaşılıyor'' dedi. Cem, daha sonra Başbakanlığa gitti.

SOLANA YOLDA
Türkiye'nin taslağı kabul etmeyeceği anlaşılınca AB'nin Dış Politika ve Ortak Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, sürpriz bir kararla Ankara'ya hareket etti. Solana'ya AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen de eşlik etti. Dönem başkanı Finlandiya, "Solana, AB'nin görüşlerini anlatmak için gidiyor" dedi. Sözcü, ayrıca, sonuç taslağında AB'nin Kıbrıs Rum kesiminin tam üyeliğine yönelik bir güvence vermediğini, Türk-Yunan sorunlarının Lahey Adalet Divanı'na götürülmesi gibi bir koşul da getirmediğini, bunun 2004 yılında tekrar ele alınacağını bildirmekle yetindiğini anlattı.

BONN: ECEVİT GELİYOR
Almanya Başbakanı Schröder, Başbakan Ecevit'in "ilkesel olarak Helsinki'ye gelmeye hazır olduğunu''söyledi. Schröder, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ecevit ile bir telefon görüşmesi yaptım. Bana, ilkesel olarak Helsinki'ye gelmeye hazır olduğunu söyledi'' dedi.

Ve tarihi karar
AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Lipponen, Helsinki'deki devlet ve hükümet başkanları zirvesinde 3 konuyu ele aldıklarını belirterek, bu konulardan birinin, Türkiye'nin adaylığını bir kez daha teyit etmek olduğunu kaydetti. Lipponenr'in bu tarihi açıklamasın zirveyi izlemek üzere Helsinki'ye giden bine yakın gazeteci izledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır