Toyut Yayınevi tarafından yanınlanan Schrödinger'in Kedisi dizinin birinci kitabı Kâbus, öyle kısa zamanda okunup bitirelecek bir kitap değil. Kendinizi vermeniz ve altını çize çize okumanız gerekiyor. Sayfalar ilerledikçe ise allak bullak oluyorsunuz.
Alatlı'nın daha önceki kitaplarında olduğu gibi günümüz Türkiye'sinin bir fotoğrafı konuluyor önünüze. Çok iyi bildiğiniz, içinde yaşadığınız, sorunlarına çözümler bulmaya çalıştığınız Türkiye...
İşte yazar kitabında bu kadınsı Türkiye'nin avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyuyor. Kadınsı toplumun bütün dünya için hayırlı olduğuna, ancak toplumların çoğu erkeksi olduğunda pek işe yaramadığına dikkat çekiyor ve nedenlerini anlatıyor.
Türk erkeğinin "ana bağımlı bir erkek" olduğunu söylüyor. Kollektif anneler dediğimiz anne, anneanne, teyze, abla yani birden fazla anne tarafından büyütülüyor ve yetiştiriliyor Türk çocukları. Büyüyüp, evlenip, evden gidinceye kadar.
İnsan yavrusunun, kendisini annesinden ayrıştırması, kendi bilincini toplayabilmesi için belli bir zamana ihtiyacı var. Dokuz-on aylıktan itibaren taklit etmeye başlar, yavaş yavaş anneden ayrışır, sonra tamamen kopar.
Uluslararası sembolizmada anne; doğa, toprak, içinden çıkaran demektir. Dolayısıyla kız veya erkek, doğan çocuğun hep bir ikilemi vardır; hem anneye saklanıp kalmak, hem de çıkıp bağımsızlığı ilan etmek ister. Bağımsızlığı ilan etmeyi istemek, "bir de kendi gözümden dünyayı yeniden oluşturayım" demektir. Bu, anneden kopmak anlamına gelir.
Alev Alatlı, Türkiye'de gerek kızların gerekse erkek çocukların anneden bir türlü kopamadığını ve yetişkin insan olamadığını belirtiyor. Kızları bir kenara bırakıp erkeklere baktığımızda, maço tavırlı, kadına değer vermeyen diye isyan ettiğimiz erkeklerin aslında anneci ve kadıncı bir erkek olduğunu gördüğümüzü söylüyor. Kendi başına olmak istemeyen, evi-ocağı terkedip gitmeyen bir erkek. Üstelik bundan memnun da değil, bu yüzden hep sorun çıkarıyor. Çünkü onu dürten erkeksi ögeleri de var.
O zaman şu soruyu soruyor Alatlı: "Maçoluk olarak gördüğümüz, aslında annesinden kurtulmak isteyen erkeğin ona duyduğu öfkeyi kadına yansıtması demek. Dolayısıyla gördüğümüz güçlü, sert bir erkek mi, yoksa 'ben çok yalnızım' diye ağlayan bir çocuk mu? Hangisi?"