kapat

08.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çankaya dansı başladı
Demirel'in görev süresi Mayıs'ta son buluyor. Yeni Cumhurbaşkanının seçimi için takvim 16 Nisan 2000'de başlayacak. Adaylık için son başvuru ise 26 Nisan'da. Ama şimdiden açık-gizli ve kulislerde ismi geçen aday sayısı 13'e çıktı.

ANAP'ın paşası harekete geçti Çevik Bir ve Doğan Güreş'in Cumhurbaşkanlığına aday olması, ANAP'ın 'Tenekeci Paşa'sını da harekete geçirdi. Abdullah Tenekeci, adaylığını 'peçeteyle' açıkladı

DoĞan Güreş ve Çevik Bir Paşanın Cumhurbaşkanlığı'na adaylıklarını açıklamasından sonra ANAP'ın emektar Paşası Abdullah Tenekeci de gözünü Çankaya'ya dikti. ANAP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı olan Tenekeci Paşa, adaylığını, "peçete" ile açıkladı. Peçeteye önce kendi özelliklerini tek tek sıralayan Tenekeci Paşa, "Eğer paşalar aday olursa ben de adayım" diye yazdı.

HER PAŞA ADAY..
Sıfatlarını "Hacı", "Paşa", "Bakan" olarak sıralayan ve kendisini "Rekabete açık" aday olarak tanıtan Tenekeci Paşa, isim vermeden olası "rakiplerinde" bu özelliklerin bulunmadığına işaret etti ve "Bu rekorları kırarlarsa ben yerimi vereyim" diyerek rakiplerine meydan okudu.

Tenekeci Paşa, bu mesajlarının altına imza attıktan sonra peçeteyi, yanında oturan Turizm Bakanı Erkan Mumcu'ya uzattı. Mumcu, "Neden olmasın Paşam? Senin de hakkın" deyip peçeteye imzasını attı. Peçete elden ele dolaşıp Mesut Yılmaz'a kadar ulaştı. Tenekeci Paşa, peçetede, mesajlarını 5 maddede özetledi. Paşanın açıklaması şöyle:

Nitelikler:

1. 6 sene 4 ay kesintisiz bakanlık

a) Bağlı kuruluşlar

1. Devlet Personel Başkanlığı

2. Yüksek Denetleme Kurulu

3. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü

4. Meteoroloji Genel Müdürlüğü

5. Denizcilik Müsteşarlığı

6. Kıbrıs

2. 17 sene Disiplin Kurulu Başkanlığı

3. Sıfat: Hacı - Paşa - Bakan

4. Rekabete açık.. "Bu rekorları kırana ben yerimi vereyim."

5. Son dakika FLAŞ haber: "Eğer paşalar aday oluyorsa ben de adayım."

'Bizim adayımız İnönü'
Ecevit'le sürpriz görüşmesinin ardından SABAH'a bir açıklama yapan CHP lideri Öymen, "İnönü, Çevik Bir'den çok oy alır" dedi

CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayının Erdal İnönü olduğunu belirterek, İnönü'nün şansının Çevik Bir'den daha yüksek olduğunu ileri sürdü. Öymen, Çevik Bir'in kendisinin aday gösterilmesi için yeterli imzayı bulmakta zorlanacağını, ancak İnönü'yü DSP'nin aday gösterebileceğini söyledi.

Öymen, Ecevit'ten randevu istemiş, Ecevit de hemen kabul etmişti. İki sol partinin genel başkanlarının buluşmasında, Marmara ve Düzce depremi ile Avrupa Birliği'ne giriş üzerinde duruldu. Öymen, Ecevit'e Sosyalist Enternasyonal izlenimlerini aktardı. Zirvede Cumhurbaşkanlığı seçimi de gündeme geldi.

BİR'İ GEÇER
Ecevit'in nazik üslubundan ve sıcak yaklaşımından dolayı memnuniyetini dile getiren Öymen, "Tartışmalar doğru değil. Sayın Ecevit'i çok sağlıklı gördüm, sağlığı mükemmel" dedi.

Altan Öymen, İnönü'nün Çevik Bir'den daha çok oy alacağını savundu. Öymen, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi yönünde bir Anayasa değişikliğinin yapılmasını zor gördüğünü belirterek, "Bu Meclis'ten zor geçer. Ama tartışmakta fayda var" dedi. Öymen, her iki olasılık için İnönü'nün şansı ile Çevik Bir'in şansını kıyaslarken şunları söyledi:

"Anayasa değişikliği yapılır ve Cumhurbaşkanı'nı halk seçerse, İnönü'nün şansı Çevik Bir'den daha fazla olur. İnönü, DSP'den de oy alır. Yok, Anayasa değişikliği yapılmazsa ve Cumhurbaşkanı'nı Meclis seçerse yine İnönü'nün şansı daha yüksek olur. Çevik Bir aday dahi olamaz, aday olmak için yeterli milletvekili imzasını zor bulur. Ama İnönü yeterli imzayı kolaylıkla bulabilir. DSP aday gösterebilir. Bu yönleriyle bakıldığında İnönü'nün adaylığı daha ciddidir."

MHP'liler: Demirel'in seçilme şansı yok
CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'in YÖK Başkanlığı'na Kemal Gürüz'ü yeniden ataması nedeniyle ortaya çıkan tepkiler, Cumhurbaşkanlığı seçimine yöneldi. Daha önce "YÖK Başkanı Kemal Gürüz görevde kalırsa, ben mecliste olmam" açıklamasına yapan MHP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Kalkan, "Cumhurbaşkanı Meclisi dikkate almayarak, milleti de kaale almadı." dedi. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise, "YÖK Başkanı'nı atama yetkisi nasıl Cumhurbaşkanın-daysa, Cumhurbaşkanını atama yetkisi de meclisindir. Demirel seçilme şansı kaybetti. " dedi. MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun da, "Türk halkı 40 yıldır Sayın Demirel'in yaptığı yanlışları telafi etmekle geçirdi." diye konuştu.

Nevin BİLGİN

Güreş: 547 vekil eşek mi?

DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş, Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmalarına açıklık getirdi.

Demirel'in 2 yıldır Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi görüşünü savunduğunu hatırlatan Güreş, şöyle devam etti: "Demirel'i bu meclis seçmedi mi? Siz dışarıda aday ararsanız bu Atatürk'ün meclisine hakaret olur. Bu Meclis'in içinde Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyabilecek çok değerli üyeler var. TBMM'deki 547 milletvekili eşek mi, onları dışlamak istiyorlar?"

Güreş, Demirel'in milletvekili olmaması nedeniyle çıkıp aday olmasının mevcut Anayasa'ya göre mümkün olmadığını da bildirdi.

Aday değilim dedi kendini tarif etti
AtatÜrkçÜ Düşünce Derneği Başkanı Yekta Güngör Özden, SABAH'a Başkanlık rejiminin Türkiye'ye uygun olamayacağını söyledi. Özden, şöyle konuştu: "Devlet başkanlığı seçiminde yüksek öğretim koşulundan vazgeçilmesini uygun bulmuyorum. Seçimde, belli bilgi birikimi, kültür düzeyi ve dış ilişkilerde temsil yeteneği olan insanlar gözetilmelidir. Bunların içine de o insanın giyinişinden, konuşmasına kadar, bakışından, kadeh kaldırışına kadar birçok unsur girer."

Özden, "Cumhurbaşkanlığı için aday olanların hiçbirisine olur ya da olmaz demiyorum. Ancak bu sistem korunmalı. Seçilenin en iyisi olmasını dilemekten başka yapabileceğimiz bir şey yok" dedi. Özden, "Böyle bir konumda olan kişinin seçkin ve tarafsız olması gerekir. İnsanların güven duyması için bu gereklidir" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır