kapat

08.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

İbret dersi

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü öğretim (CALTECH) öğretim üyesi ünlü jeolog Prof.Dr. Kerry Sieh, Fransız yerbilimci Xaviere Le Pichon'un "Marmara'da tek parçalı fay kırılması" teorisini destekledi. "Facia senaryoları" üretmek yerine, bize son derece önemli ve öğretici öğütler verdi; dedi ki:

"SİZ Türkler olası bir büyük depremde hayatlarınızı nasıl kurtaracağınızı düşündüğünüz için bu şimdiki depremlerin öncü mü artçı mı olduğuyla çok ilgileniyorsunuz. Gerekli önlemler alınınca gelecekteki depremlerle sadece merak ettiğiniz için ilgileneceksiniz. Çünkü yıkım en aza indirilecek. Deprem gece olursa sallanacaksınız ve uyumaya devam edeceksiniz."

ÖNLEMLER yıllar önce alınsaydı, şimdiki toplumsal "deprem psikozu" yaşanmazdı. Zararın neresinden dönülse kâr; umarız önlem açısından atılmaya başlanan adımlar sistemli ve bilinçli şekilde sürer; alaturka savsaklamalarla kesintiye uğramaz. Prof. Dr. Kerry Sieh'in şu sözleri daha da ibret verici:

"İSTANBUL'u etkileyecek olası yıkıcı Marmara depreminin çok sayıda ölümlere neden olmasını engellemek için İstanbul'daki riskli bölgelerde yerleşim alanları uzun vadede başka yerlere taşınmalıdır. Ekonomik ve teknik zorlukları olması nedeniyle kısa vadede bu yapılamaz. Ayrıca yeni yapılacak binaların zemin koşulları ve donatıları, iyi mühendislik uygulamalarıyla doğru tercihlere dayanmalı ve deprem yönetmeliklerine uymalı."

BAŞTA vali olmak üzere bir çok yetkili de İstanbul'da riskli bölgelerin boşaltılması gereğinden söz ediyor. Fakat buralardan ayrılacak yüzbinlerce insan nereye yerleştirilecek? Belediyelerin iskana açmadıkları bir avuç yer kalmış mı? Belediyeler şimdi dağın taşın betona, gecekonduya kesmesine siyasal çıkarlar uğruna göz yummanın bedelini ağır ödeme noktasındalar.

BU konuda da zararın neresinden dönülse kârdır. Acı bedel şimdiden ödenmeye başlanmakla beraber, bari artık aymazlıktan vazgeçilsin. Kaçak yapılaşmaya, kamuya ait açık alanların yağmalanmasına göz yumulmasın. Çünkü bu gibi ihmaller "aymazlık" olmaktan çıktı, "cinayet" tanımlamasına girdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır