kapat

08.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hikayeli hisseler
Türkiye tarihi bir dönemden geçiyor. Bir taraftan kronik enflasyonu indirmedeki kararlılık ve bunun için uygulanacak programın ip uçları gün ışığına çıkıyor.

Diğer taraftan özelleştirmede "Bu kez mutlaka olacak" adımları atılıyor. Sermaye piyasasına çağ atlatması beklenen Türk Telekom'un halka arzı gündemde. Yeni GSM lisansı satışlarının önümüzdeki kısa dönemde yapılması hedefleniyor.

ABD Başkanı Clinton'ın Türkiye'yi ziyaret ettiği günlerde AGİT Zirvesi'nde Bakü-Ceyhan Boru Hattı Anlaşması imzalandı. Azeri petrollerini Ceyhan'dan dünya pazarlarına açacak olan hattın, Türkiye'yi ekonomik olarak da stratejik bir ülke konumuna getirmesi bekleniyor. Boru hattının dışında Türkmen doğal gazı ve Mavi Akım projeleri de hız kazandı.

Tahkim Yasası'nın çıkması ve uyum yasalarının Meclis'e gönderilmesiyle enerji yatırımları da gündemde. Yabancıların Türk şirketleriyle ortaklık kurarak, enerji projelerine girmesi bekleniyor.

Türkiye'de internet ve teknoloji alanlarında da son aylarda hızlı girişimler sergileniyor.

IMF'nin desteğini de alacak olan Türkiye'de tüm bunlar önümüzdeki dönemde hızlı değişimlerin olabileceğini gösteriyor.

BORSAYA ETKİSİ
Bu kabuk değişimi borsayı da etkiliyor. Ekim sonundan itibaren yaşanan yaklaşık yüzde 70'lik artış ve endeksin tarihi kilometre taşı 10.000 puanı geçmesi, bu değişimin borsadaki heyecanını yansıtıyor. Borsacıların da gelişmelerde öne çıkan hisse senetlerini seçtikleri görülüyor.

Son zamanlarda borsayı sürükleyen hisseler

Borusan
Bakü-Ceyhan boru hattı imzalandı. 1700 kilometrelik hattın borularını üretecek şirketlerden biri olmaya aday. Bunun için iki yıl önce Alman devi Mannesman ile ortaklık kurdu.

DOĞAN HOLDİNG
Doğuş ve Sabancı Grubu ile GSM ihalesine girecek. Trakya Bölgesi enerji dağıtım hakkını aldı. Doğan Yayın Holding ise Doğan Grubu'nun basın yayın faaliyetlerinin toplandığı şemsiye şirketi. Henüz uygulamaya geçmeyen Doğan On-Line ve Digital TV de bu holdingin iştiraklerinden.

FİNANSBANK
Bireysel bankacılığın ön plana çıkacağı önümüzdeki döneme yoğun yatırım yapıyor. Grup, Gima ve Endy ile oldukça gözde olan parakende ticaret sektöründe büyümeyi hedefliyor. Son olarak Galaxy Card'ı çıkarttı

GARANTİ BANKASI
Doğuş Grubu'nun amiral bankası Garanti, Garanti.com.tr ile internet sektöründe atılım yaptı. Superonline'ın tüm üst kadrosunu transfer etti. Grup içerisinde yeni bir internet şirketi kurma çalışmaları son hız sürüyor. Lokal hipermarket zirciri olan İzmir'li Tansaş'ı alarak perakendecilikte İstanbul pazarına giriş yaptı.

İŞ BANKASI
İtalyan Telefonica ile GSM 1800 ihalesine girecek. Petrol Ofisi ihalesi ile de ilgileniyor. İş Bankası aynı zamanda internet pazarına da girdi. Banka İş Net ile 9 dolarla pazarın en düşük fiyatla servis sağlayıcılarından biri. Çok sayıda sanayi iştirakine sahip İş Bankası, önümüzdeki dönemlerde bir holding görünümüne bürünmeye doğru adım atıyor.

KOÇ HOLDİNG
Holding, bundan böyle enerji ve telekomünikasyon alanlarında yoğunlaşacağını açıkladı. Grup 5 yıl içinde enerjinin yüzde 15'ini üretmeye talip. Koç, ABD'li SBC ile hem GSM, hem de Türk Telekom ihalesine girecek. Bu arada grubun lokomotifi Arçelik tüm dağıtım ve pazarlama şirketlerini bünyesine topladı. Hedefi Avrupa'nın ilk 5 büyük beyaz eşya üreticilerinden biri haline gelmek. Bunun için de stratejik ortak arıyor.

MEDYA HOLDİNG
Türkport ile internet sektörüne hızlı giriş yaptı. İnternet sektöründe söz sahibi olması beklenen şirketlerden biri olarak görülüyor. Medya Holding'in yüzde 50 ortak olduğu A+tel şirketinin büyük perfornansı da medyaya olan ilgiyi artırıyor.

NETAŞ
GSM 1800 lisansı ihalesini kazanan şirketlerin altyapı yatırımlarından pay alacak. Koç Grubu ile iletişim ve bilişim sektörlerinde stratejik işbirliği anlaşması imzaladı.

SABANCI HOLDİNG
Türk Telekom tarafından satılacak 2 yeni GSM 1800 ihalesine Doğuş ve Doğan Grupları ile katılacağını açıkladı. 30 bin aboneli internet servis sağlayıcısı Turk.net'i satın aldı, halka arz etmesi bekleniyor. Holding, bünyesindeki tüm şirketlere yabancı stratejik ortaklar bulup, globalleşen dünyada rekabete hazırlanıyor. Son olarak Sasa, dünya devi Dupond'la yüzde 50-50 ortak şirket kurdu. Poliyester üretiminde Avrupa'nın en büyük şirketi oldu.

TELETAŞ
Son zamanlarda basına verdiği ilanlarla, şirketlerin internet yatırımlarını gerçekleştirmeye talip oldu. Ayrıca şirket Türk Telekom'un altyapı ihalelerinden önemli pay kapıyor.

VESTEL
Veezy go ile internet pazarındaki en büyük servis sağlayıcılarından biri konumunda. ABD'de Silikon Vadisi'nde kurduğu Vestel USA ile dünya pazarında yarışacak teknolojik ürünler geliştiriyor. Dünya devi Microsoft'la anlaşma yaptı. Fiyatı 200 dolarına altında tutulması beklenen ve her yere taşınabilir web companion'a parça üretecek. Web companion'un 2000 yılı ortalarında piyasa çıkması bekleniyor.

YAPI ve KREDİ
Çukurova Grubu'nun GSM operatörü Turkcell'in halka arzı gelecek yılın ilk çeyreğinde bekleniyor. Turkcell'de Yapı Kredi Bankası'nın iştirak payı yüzde 12.8 oranında. Eylül sonu itibariyle 43 trilyonluk sermayeye sahip Turkcell'in Yapı Kredi'deki payının defter değeri 5.5 trilyon lira olarak gözüküyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır