kapat

08.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vurguncuya kara liste
"Bireysel Kredi" ve "Kredi Kartı" vurguncularına karşı önlem alınıyor. 11 bankanın kurduğu Kredi Kayıt Bürosu vurguncuları kara listeye alacak

Bankaların en gözde ve karlı alan olarak gördükleri "Bireysel Kredi" ve "Kredi Kartı" uygulamalarında, vurgunculara karşı önlem alınıyor. Vakıfbank, İşbankası, Yapı Kredi, Pamukbank, Garanti Bankası, Şekerbank, Koçbank, Türk Ticaret Bankası, Ziraat Bankası, Emlakbank, Akbank tarafından kurulan Kredi Kayıt Bürosu'na, müşteri bilgileri aktarılmaya başlandı. Tam anlamıyla Haziran 2000'de devreye girmesi beklenen yeni sistemle, bankalara borç takan müşteriler kara listeye alınacak. Bankaların, kredi kartlarından takibe intikal ettirdikleri alacak miktarı ise 10 trilyon lirayı aştı.

BİLGİ BANKASI
"Reel sektöre kredi arzı daralınca bankalar, bireysel kredilere yöneldi. Bu alanda da onbinlerce sorunlu dosya birikmesi riski başgösterdi" diyen Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, yeni sistemle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı konusunda başvurabilecekleri bir istihbarat merkezi yok. Ancak riskler artıyor. Bir kişi aynı günde 5 ayrı bankadan 5 otomobil kredisi alabilir. Ancak, aylık sabit geliri olan bir insan bu riski karşılayamaz. Bankalar da bunun altından kalkamaz. Artık önlem almanın zamanı geldi de geçiyor diye düşünüldü. 11 banka Kredi Kayıt AŞ'yi kurduk. Bankalar bilgi aktarmaya başladılar."

Birden fazla kredi kartı ile bankaların imkanlarını kullanan "saadet zinciri" işleten insanlar olduğunu belirten Koçer, şöyle devam etti: "Bir kartın borcunu diğerinden çekip ödüyor. İkinciyi ödemek için üçüncüyü kullanıyor. Derken, kart sayısı da ödeme gücü de tıkanıyor.

17.5 milyon banka kartı, 13 milyon kredi kartı var. Kredi kartlarının aktif kullanıcı sayısı 7 milyon civarında. Takibe intikal eden kredi stoku ise 10 trilyon lira civarında. Bunlar yasal işlem başlatılanlar. Bir de belirli aylarda ödenmeyen ancak henüz takibe geçilmeyenler var. O zaman miktar, dörde beşe katlanabilir. Örneğin, biz Vakıfbank olarak son 10 yılda 500 bin kişiden kredi kartını geri aldık."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır