kapat

08.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cepten konuştular!
EuroForum'un düzenlediği "Türkiye Mobil Pazarı'99" toplantısında yeni verilecek üç GSM lisansı tartışıldı. Taraflar pazardan beklentilerini ve sorunları dile getirdi

Türkiye cep telefonu pazarında oldukça hareketli günler yaşanıyor. İkisi özel şirkete biri Türk Telekom'a olmak üzere verilecek üç yeni GSM lisansı için hazırlık yapan sektör, EuroForum tarafından düzenlenen Türkiye Mobil Pazarı'99 konulu seminerde isteklerini ortaya koydu.

Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz tarafından açılan ve Türk Telekom Genel Müdürü Fatih Yurdal'ın konuşmasıyla devam eden toplantının odak konusu yeni verilecek olan lisanslardı. Mevcut GSM operatörleri ile adaylar akılda kalan sorulara cevap ararken, Türk Telekom sorulara cevap vermeye çalıştı.

Yeni lisanslar hakkında Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan ve Telsim Genel Müdürü Oğuz Özcü en çok şu anki altyapının yeni operatörleri kaldırıp kaldıramayacağı üzerinde durdu.

TARAFLARIN İSTEKLERİ
Toplantıya Sabancı-Doğuş-Doğan-Telefonica konsorsiyumu adına katılan Sabancı Holding Proje Geliştirme Başkanı Ali Sabancı ve SBC-Koç konsorsiyumu adına katılan Koç Holding İş Geliştirme Başkanı Ali Koç, daha çok mevcut şebekelerle yapılması şart olan ulusal dolaşım anlaşması ile kullanılan cep telefonu numaralarının yeni şebekeye geçilse bile korunabilmesi üzerinde durdular.

Toplantının gündeminde olan bir diğer konu ise hem Türk Telekom'un alacağı lisans hem de sahip olduğu ve yeni şebekelerinde kullanacağı altyapı idi. Şu anki altyapının zaten yetmediğini ve üzerine bir de yeni şebekelerin ekleneceğini düşünen sektör temsilcileri, aynı zamanda Türk Telekom'un altyapısını kendinin de içinde bulunduğu operatörlere kullandırma konusunda adil olup olmayacağı sorusunu yönelttiler. Türk Telekom Genel Müdürü Fatih Yurdal ise şu açıklamayı yaptı:

"Mevcut yasalar Türk Telekom dışında kimsenin altyapıyı yapmasına izin vermiyor. 2004 yılına kadar şu anda yeterli olan Türk Telekom'un altyapısı kullanılacaktır. Türk Telekom bu altyapıyı her şirkete adil olarak kullandıracaktır. Buna şüphe yoktur."

İHALE ZAMANI
İhalenin gecikmemesi gerektiği, keza her geçen gün 400 bin abonenin mevcut operatörlere kaydığı belirtilen toplantıda, Yurdal ihale süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: "Süreç işliyor. Değer Tespit Komisyonu aslında değer belirledi ve Hükümet'e sundu. Konu Bakanlar Kurulu'na aktarılacak. Yakın zamanda ihale şartnamesi açıklanacaktır."

Yurdal, toplantıda aynı zamanda 2000 yılının yeni jenerasyon sistemi UMTS üzerinde de durdu. Yurdal, yeni sistemi mevcut operatörlerin de kullanabilmesi gerektiğini anlattı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır