kapat

22.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otistikler de bizden insanlar
Türkiye'de çok sayıda otistik vatandaş var. Ama devlet onlara elini uzatmıyor. Az sayıda dernek, birkaç kişinin çabasıyla ayakta kalmaya çalışıyor

CEMALETTİN GÜRSOY

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Otistikler Derneği Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Nevin Eracar, otistiklere neredeyse tüm yaşamını adamış. Bunda, bir otistik annesi olmasının da rolü büyük tabii. Tatil günlerini bile onlara ayırıyor. Otistikler hakkındaki düşüncelerini içtenlikle bakın nasıl anlatıyor:

"Otistik özürlü, iletişim ve sosyal uyum zorlukları çeken insanlardır. Değişik yaşlardaki otistikler, yaygın gelişim bozukluğu tanısı almış olanlar, gelişimsel farklılık gösterenler çocukluk şizofrenisi (zeka geriliği tanısı) almış olanlar bu tanıma girer. Otistikler hiç bir zaman normal yaşama dönemeyeceğinden, küçük yaşlarda eğitim alarak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bu etmenler neticesinde derneğimizin amacı farklı gelişenler için alternatif eğitim ve tedavi programı uygulamak. Yani otistiklerin de biz, kendimizi normal sayanlar gibi insanca ve hak ettikleri bir şekilde yaşamalarını sağlamak. Bunun için kaynaşma dediğimiz sürecin gerçekleşmesi gerekli. Yani onlarla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor."

Sanatsal eğitim
Otistikleri farklı yöntemlerle eğittiklerini belirten Eracar, sanat ögelerini de eğitime kattıklarını belirtiyor. Eracar, "Biçimler, renkler çekici geliyorsa resimle, çamura dokunmak ilginç geldiğinde seramikle, ses keyifli gelirse müzikle, dans ve tiyatro ile çağırıyoruz onları. Hafta sonları onlarla birlikte pikniğe gideriz; amaç birbirlerine uyum sağlamak ve biz normal insanlarla hoş bir ortam yaratmak. Tüm bunlara rağmen Bozcaada'da Otistikler Tatil Köyü İnsaatına başladık. Parolamız tüm özürlülere insanca yaşama ortamı yaratmak" diyor.

Türkiye'de devletin otistiklere yönelik pek bir çalışması bulunmuyor. Oysa yurtdışında durum böyle değil. Fransa'da 5 özürlü ailesi bir araya gelerek bir dernek kurabiliyor. Özürlülerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla günlük harcama limiti olarak 1.500 frank (118 milyon TL) veriyor. Yani yılda 3.5 milyar civarında bir rakam.

Bizde ise birkaç dernek, sadece birkaç kişinin çabasıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Türkiye'nin, özürlü vatandaşlarına daha fazla sahip çıkmasını umuyoruz.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır