kapat

22.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DYP'ye yeni vitrin
Çiller, partinin "aksaçlıları" olarak tanınan Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, Mahmut Nedim Bilgiç'i GİK'e almadı

DYP'nin önceki günkü kongresinde alınan sonuçlarla, Genel Başkanlığa yeniden seçilen Tansu Çiller partiye bir kez daha damgasını vurdu. Çiller hazırladığı Genel İdare Kurulu (GİK) listesiyle, DYP'de Süleyman Demirel döneminden kalma az sayıdaki ismi de saf dışı bırakmış oldu. Çiller, seçimlerden sonra kendisine muhalefet bayrağı açan ve partinin "aksaçlıları" olarak tanınan Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe'nin yanı sıra, Mahmut Nedim Bilgiç'i de GİK'e almadı.

GİK'te 17 isim yerini korurken, Çiller 13 yeni ismi GİK'e taşıdı. GİK'e giren yeni isimlerin büyük bölümünü bu seçimlerde parlamentoya giren ve DYP liderinin yeni A Takımını oluşturan "çiçeği burnunda" vekiller oluşturdu. Kongrede DYP'de yeni bir beyaz sayfa açma ve herkesle barışma sözü vermesine karşın, Çiller hazırladığı GİK listesiyle, muhalif milletvekilleri ve teşkilatlarını cezalandırdı. Çiller milletvekilleri ve il başkanları muhalif olan Adıyaman, Çorum, Denizli, Erzurum, Kocaeli, Manisa, Ordu, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ illerine GİK'te temsil izni vermedi. Ağar'ın bağımsız aday olduğu Elazığ ile bu kongreye katılamayan Demirel'in ili Isparta da GİK'e temsilci gönderemedi.

Adı DYP ile özdeşleşmiş isimlerden Şanlıurfa Milletvekili Necmettin Cevheri bu kongreyle GİK dışında kaldı. Çiller'in, kongre öncesinde Cevheri'ye kendi listesinden aday olması önerisini götürdüğü ancak Cevheri'nin, "Benim yer almam şık olmaz. Benim yerime Fevzi Şıhanlıoğlu'nu alın" yanıtını verdiği öğrenildi. Ancak Çiller, Şıhanlıoğlu'nu da listesine almadı.

Tansu Çiller, GİK listesini hazırlarken, FP'nin ve ANAP'ın güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz bölgesinden illerin Milletvekillerine ağırlık verdi. 40 üyeli GİK'te, Karadeniz ve Doğu-Güneydoğu illerinden toplam 12 temsilci yer aldı.

Çiller son seçimlerde DYP'den 4 milletvekilini parlamentoya gönderen Şanlıurfa'dan GİK'e hiç temsilci almazken, partisinin en düşük oyu aldığı seçim bölgesi İstanbul'dan Celal Adan ve Hayri Kozakçıoğlu'nu da GİK'e taşıdı. GİK'te İzmir, Balıkesir, Antalya ve Konya 2 vekille temsil edildi.

GİK'TEKİ MUHALİFLER
Kongreden kısa süre önceye kadar muhalif saflarda yer alan ancak, daha sonra Çiller yanlısı tavır takınan Cihan Paçacı, Ali Rıza Gönül'ü de GİK'e alan Çiller, muhalif ekipten sadece 2 isme listesinde yer verdi. Mehmet Baysarı ve Genel Muhasip İsmail Karakuyu, GİK'e giren muhalifler oldular. Parlamento dışı kalmasına karşın, Çiller'e bağlılığını sürdüren Trabzon eski Milletvekili Yusuf Bahadır, kongrede delegeden en yüksek oyu alan GİK üyesi oldu. 827 oyla seçilen Bahadır'ı, 826 oyla Batman Milletvekili Faris Özdemir, 824 oyla da Muğla Milletvekili İbrahim Yazıcı izledi.

18 Nisan seçimlerinde hazırlanan aday listelerinde ve teşkilat fesihlerinde etkin olan iki Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan ile Hasan Ekinci ise, delegeden en çok "çizik yiyen" isimler oldu. Çiller listesini tüzük gereği kadın kotası bulunduğundan iki bayan milletvekili Ayfer Yılmaz ve Sevgi Esen'in yanı sıra eski GİK'te de bulunan Edirne eski milletvekeli Ümran Akkan'ı da aldı. DYP kulislerinde dn 2000 listesinin kimler tarafından kongreye sunulduğu tartışıldı. Öte yandan, Toptancılar 2000 listesini reddetti. Muhalif Denizli Milletvekili Mehmet Gözlkaya, "Liderlik seçiminin ardından biz yarıştan çekildik, GİK için liste çıkarmadık. Bu lisdenin bize maledilmesi Çillerciler'in oyunu" dedi.

ÇİLLER, SUNA ABLASINI UNUTMADI
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, parti yetkili kurullarına aile dostlarını taşıyarak kendisini sağlama aldı. Çillerler'in Suna Ablası, Suna Pelister'in kardeşi Şefika Çolak, MKK üyesi oldu. Çiller, yalı komşusu ve milletvekili adayı Atay Şevkatlioğlu, danışmanı Şükrü Karaca ve avukatı Atilla Özer'i de Yüksek Haysiyet Divanı'na aldı. Özer Çiller'e yakınlığıyla tanınan Avukat Çetin Özen ise MKK'ya girdi.

Tansu Çiller dün düzenlediği ilk basın toplantısında, yenilenme isteğini dile getirdi. Çiller, Mevlana gibi olduklarını, herkese kollarını açtıklarını belirterek, "Millet, bölünmek değil, toparlanmak istiyor" dedi. Çiller yenilenmenin DYP ile başlayacağını belirtti ve "İlk önce gençlerle başlayacağız. Çünkü, gençlerimiz, bizim hem geleceğimiz, hem de nüfusumuzun yüzde 70'i" dedi. Çiller, gençlerin 80 ilde kendi üyelerini tespit ettikten sonra, seçimlerini yapıp kendi başkanlarını ve genel kongre üyelerini seçeceklerini söyledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır