kapat

22.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Apo davasında geri sayım
Yargıtay temyiz kararını 25 Kasım Perşembe günü açıklayacak Karar onanırsa "idam" için son sözü Meclis söyleyecek

ANKARA 2 No'lu DGM tarafından İmralı Adas'ında yapılan yargılamada "vatana ihanet ve ülkeyi bölmeye teşebbüs" suçundan "ölüm" cezasına çarptırılan, PKK terör örgütünün elebaşı Öcalan'la ilgili temyiz kararının açıklanmasına 72 saat kaldı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarihi kararı 25 Kasım Perşembe günü saat 09.00'da açıklayacak.

Yargıtay'ın kararı "idam" cezasının onanması yönünde olursa, Öcalan'ın avukatları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak "karar düzeltme" talebinde bulunabilecekler. Bu talebin reddedilmesi halinde hukuki süreç sona erecek ve karar kesinleşecek. Bu durumda dosya, Adalet Bakanlığı aracılığı ile "idam" cezasının infaz edilip edilmeyeceğine ilişkin nihai kararın verileceği Meclis'e gönderilecek.

TBMM SÜRECİ
Öcalan'la ilgili dosya önce Meclis Adalet Komisyonu'nda incelenecek. Komisyon'un hazırlayacağı rapor daha sonra Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek ve görüşmeye katılan üyelerin en az yarıdan bir fazlasının oyu ile "idam" cezasının infaz edilip edilmeyeceği karara bağlanacak. Meclis Genel Kurulu, Öcalan'ın cezasının infazı yönünde karar alırsa, bu karar Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak ve onaydan sonra Resmi Gazete'de yayınlanarak, Ankara DGM Başsavcılığı'nın belirleyeceği gün ve saatte infaz gerçekleştirilecek. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, terör örgütü elebaşı hakkındaki hükmü usul veya esastan bozarsa, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, "idam" cezasına ilişkin hükmün onanması yönünde tebliğname hazırladığı için bu karara itiraz edebilecek. Başsavcı Savaş'ın itirazı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda görüşülerek karara bağlanacak. İtiraz kabul edilirse, Ankara 2 No'lu DGM'nin kararı kesinleşecek ve dosya Meclis Başkanlığı'na gönderilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı reddedilirse, yargılamada başa dönülecek ve Öcalan Ankara 2 No'lu DGM tarafından İmralı Adası'nda yeniden yargılanacak.

DURUŞMA 5 DAKİKA
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde 25 Kasım Perşembe günü saat 09.00'da yapılacak karar duruşmasında Daire Başkanı Demirel Tavil, 5 kişilik heyetin kararını duruşmada okuyacak. En fazla 5 dakika sürmesi beklenen karar okuma işleminden sonra duruşma sona erecek.

Duruşmaya, şehit yakınları, müdahiller ve müdahil avukatları taraf olarak katılamayacaklar. Bu kişiler isterlerse dinleyici olarak duruşma salonunda bulunabilecekler. Abdullah Öcalan'ın avukatları ise karar duruşmasına katılabilecekler. Karar duruşmasında yaşanabilecek olası gerginliklere karşı tedbir alan Yargıtay Genel Sekreterliği, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden destek kuvvet gönderilmesini istedi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?
Terör örgütü elebaşı, uzun yıllar sığındığı Suriye'den çıktıktan sonra, kendisini hiçbir ülkenin kabul etmemesi üzerine kaçtığı Kenya'dan, güvenlik güçlerince düzenlenen başarılı bir operasyon sonucu 16 Şubat 1999 günü saat 03.00'te Türkiye'ye getirilmişti.

Bandırma üzerinden İmralı Adası'na götürülen terör örgütü elebaşının yargılaması, güvenlik gerekçesiyle yine bu adada yapıldı. 31 Mayıs'ta başlayan dava, 9 duruşma sonra 29 Haziran günü karara bağlandı ve Öcalan, "vatana ihanet ve ülkeyi bölmeye teşebbüs" suçundan "ölüm" cezasına çarptırıldı.

Dava Ankara 2 No'lu DGM'de görülürken, yapılan Anayasa değişikliğiyle, mahkemenin asker üyesi Hâkim Albay Abdülkadir Davarcıoğlu, yerini yedek üye Mehmet Maraş'a bırakmıştı. Maraş, dava sona ermeden, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca Ankara 2 No'lu DGM'nin asil üyeliğine atanmıştı. Ankara 2 No'lu DGM'ce verilen idam kararının sanık avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine dava dosyası 27 Temmuz 1999 günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır