kapat

22.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte 2000'in favori sektörleri
Para dergisinin araştırmasına göre, 2000 yılının favori sektörleri telekom, enerji ve çimento olacak

2000 yılında Türk ekonomisinde favori sektörler telekom, enerji ve çimento olacak. Haftalık ekonomi dergisi Para, 1973 yılından itibaren alınan veriler doğrultusunda 2000 yılının favori sektörlerini inceledi. Buna göre sektörlerle ilgili beklentiler şöyle:

Demir-çelik: Altın yılını yaşayacak. Erdemir'in Genel Müdürü Tanju Argun, 2000-2001 yıllarının demir-çelik için altın bir dönem olacağını vurgularken, 2010 yılında talebin 10 milyon tona çıkacağını, yani sektörün 500 bin tonluk talep artışı yaşayacağını söylüyor.

Beyaz eşya: Canlanacak. 1999'un başında yaşanan durgunluğu aşamadan deprem nedeniyle talep düştü. 2000 yılının ikinci yarısında talep canlanması bekleniyor.

Enerji: Tüketim artıyor. Enerji üretimi yılda yüzde 10 civarında artıyor. Sektörde bu yıl önemli gelişmeler yaşandı. Bunların başında tahkim geliyor. Yasaların çıkarılması konusunda hazırlıklar sürerken holdingler geleceğin sektörü olarak görülen alanda hazırlıklar yapıyor.

Telekomünikasyon: Hareketli günler yaşayacak. Türk Telekom'un yüzde 20'sinin satışı ve 3 yeni GSM operatörünün satılacak olması dikkatleri bu sektörün üstüne çekti. Türk Telekom'un sabit telefon abone sayısının bu yıl 18 milyon 60 bine çıkması bekleniyor.

Perakende ve gıda: Her yıl yüzde 10 büyüyor. Büyük gelişim gösteren sektörün pazar payı 70 milyar dolara ulaştı. Hipermarket ve süpermarketlerin sektör içindeki payı yüzde 30-32 seviyelerine çıktı.

Çimento: Satışlarda yüzde 4.5 artış bekleniyor. 1999'da yüzde 2 büyüyerek bir önceki yılın rekor rakamının altında kalan sektörün, 2000 yılında deprem sonrası çıkacak talebin normal talebi etkilemesi nedeniyle büyüme bekliyor. Büyümenin hazır beton ve çimento satışlarını yüzde 4.5 artıracağı tahmin ediliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır