kapat

22.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borç çok değil, vade kısa
Osmanlı Bankası Genel Müdürü Aclan Acar Türkiye'nin iç borcunun çok yüksek olmadığını, asıl sorunun vade kısalığında yaşandığını belirtti

OsmanlI Bankası Genel Müdürü Aclan Acar, Türkiye'nin iç borç stoğunun çok yüksek olmadığını belirterek, asıl sorunun vadenin kısa olmasıyla yaşandığını ifade etti.

Türkiye'nin dış borcunun 100 milyar dolar, iç borcunun da 46 milyar dolar civarında olduğunu, buna göre toplam borç stoğu 150 milyar dolar iken, Türkiye'nin kayıtlı GSMH'sinin ise 220 milyar dolar civarında bulunduğuna dikkati çeken Acar, "Dolayısıyla bu, o kadar büyük bir borç değil" diye konuştu. Vade yapısına bakıldığında dış borcun vadesinin uzun, iç borcun ise kısa olduğunu, ancak iç borç vadesinin uzamaya başladığını belirten Acar, Türkiye'nin borç sarmalından kurtulmasının iki yöntemi bulunduğunu söyledi. Acar, bunları şöyle açıkladı:

"Birincisi bütçenizi denk getiriyorsunuz. Yani daha az harcıyor, daha fazla gelir elde ediyorsunuz. İkincisi ise daha fazla üretiyorsunuz, daha fazla satıyorsunuz. Turizm geliriniz daha fazla oluyor. Türkiye, ödemeler dengesi, turizm ve bilinmeyen kalemler gelirlerini artırıp, bu borcu çok rahat karşılayabilir. Bu rakamlar, altından kalkılmayacak rakamlar değil."

KREDİBİLİTEMİZ VAR
Türkiye'de iç borçların konsolide edilme ihtimalinin sıfır olduğunu ifade eden Acar, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye konsolidasyon yaptıramayacaklar. Böyle bir şeye ihtiyaç yok. Çünkü Türkiye borç yönetimi yapabilen bir ülke, borçlanabilen bir ülke. Piyasalarda kredibilitesi olan bir ülke. Türkiye 700 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana hayatında daha bir kere bile borcunu ödeyememiş bir ülke değil. Baktığınız zaman bugün tarihinde çok kredibıl görünen ülkeler, 2-3 kere borcunu inkar etmiş ülkeler. Türkiye Cumhuriyeti'nin kimsede bir kuruş borcu kalmamış."

AA


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır