kapat

22.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF ile sıkı kredi pazarlığı
Ekonomi yönetimi, IMF'den Türkiye'nin kotasının 4.5 katı olan 6 milyar dolar civarında kredi isterken, IMF heyeti kotanın 4 katı olan 5.3 milyar doları aşmak istemiyor

Ekonomİ yönetimi ile Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti arasındaki görüşmeler, performans kriterlerinin en önemli kalemi olan kamu kesimi bütçe dengesi ve IMF'den alınacak mali destek üzerine odaklandı.

Bürokrasi, IMF'nin Türkiye'ye vereceği mali desteğin, Türkiye'nin IMF'deki kotasının 4.5 katı olan yaklaşık 6 milyar dolardan az olmamasını istiyor. Carlo Cotarelli başkanlığındaki IMF heyeti ise IMF'nin kredi prensiplerinin, Uzakdoğu'daki kriz sonrasında değiştiğini ve bundan böyle ülkelere, kotalarının çok üzerinde mali destek verilemiyeceğini, en son Meksika'ya da kotasının yüzde 120'si üzerinde kredi verildiğini hatırlatarak, Türkiye'ye de desteğin, kotasının 4 katı olan 5 milyar 344 milyon dolardan daha yüksek olmayacağı görüşünü ifade ediyor.

IMF heyetinin teknik bir heyet olduğunu vurgulayan ekonomi yetkilileri ise Türkiye'nin 'en az' olarak belirttiği 6 milyar dolarlık isteğinin Washington'daki İcra Direktörleri tarafından kabul edileceği görüşünü vurguluyorlar.

Yetkililer, ABD Başkanı Bill Clinton'dan stand-by çerçevesinde mali kaynak konusunda gerekli desteğin alındığını ve Clinton'un, Washington'a dönüşünde, ABD Hazine Bakanı Lawrence H. Summers'a gerekli direktifi vereceğini ifade ediyorlar.

Bu arada, 19 Kasım Cuma günü ayrılmaları beklenen, IMF heyetinin, Türkiye'den ayrılmasını geciktiren en önemli nedenin ise IMF'nin en önemli performans kriteri olan Kamu Kesimi Genel Dengesi'nin üçer aylık dönemler itibariyle hesaplanmasındaki gecikme olduğu belirtiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır