kapat

22.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gençler bürokrasi kurbanı
Koç Üniversitesi'nin bürokrasiyi aşması tam 7 yıl sürdü. Oysa, bir üniversite 3 yılda tamamlanıyor. Yaklaşık 5 bin öğrenci Türkiye'nin Harvard'ında eğitim fırsatını kaçırdı

Koç Üniversitesi'nin Rumelifeneri Kampüsü'nün yılan hikayesine dönen açılışı nihayet yapıldı. Ama bugünlere gelmek hiç de kolay olmadı. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seha Tiniç'in deyişiyle, "(Yüzbinlerce ağaç kesilecek, orman katledilecek, villalar, iş merkezleri yapılacak) gibi asılsız iddialara dayanan politik ve bürokratik engelleri aşmak tam 7 yıl sürdü".

Üstelik, bunca yılda bile kampüs tümüyle tamamlanamadı. Dünya standartlarında bir üniversite en çok iki, bilemediniz üç yılda tamamlanırken, Koç Üniversitesi'nin Rumelifeneri Kampüsü'nün yapımı 7 yıldır sürüyor. Oysa, kampüs zamanında tamamlanabilseydi, boşa giden bu dönemde her yıl en az bin öğrenci "Türkiye'nin Harvard'ı" diye nitelenen Koç'ta okuyacaktı. Hatta içlerinden 1500'ü bitirip iş hayatında yerini almış olacaktı.

Türkiye'nin en büyük özel sektör grubu Koç, bugüne kadar sayısız yatırıma imza attı. Tümünü zamanından önce bitirdi. Onbinlerce insana iş yarattı. Ama, hiçbirinde bu "hayırlı" iş kadar zorlanmadı. Nitekim Koç Holding Başkanı Rahmi Koç, açılışta zehir zemberek bir konuşma yaptı: "Bırakınız sarfedilen milyonlarca doları, bu noktaya gelebilmek için geçirdiğimiz badireleri düşünmek dahi istemiyorum. Üzüldüğüm nokta, lüzumundan fazla harcanan sevk idare zamanıdır. Bu enerji ve zaman başka işler için kullanılabilirdi. Türkiye'de bağışçılar desteklenmediği gibi, her türlü bürokratik engelle bıktırılmaktadır..."

Bu süreç, sadece Koç'u değil, Cumhurbaşkanı Demirel'i bile isyan ettirdi. Açılışı yapan Süleyman Demirel, bir gazetecinin "Koç Üniversitesi Kampüsü'nün Danıştay kararına rağmen açılması" konusundaki görüşünü sorması üzerine, "Bunu ne sen tayin edebilirsin, ne ben. Tamam mı? Açtım..." diyerek sert bir yanıt verdi. Vehbi Koç'un ülkeye büyük hizmetlerde bulunduğunu ama üniversite hizmetinin bütün hizmetleri taçlandırdığını söyleyen Demirel, "Bu büyük bir başarıdır. Bu yalnız Türkiye'de değil, her yerde başarıdır" dedi.

GARİP İŞLER HEP OLUR
Demirel, Koç Üniversitesi Mütevvelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç ve Rektör Prof. Dr. Seha Tiniç'in, üniversitenin kampüs inşaatında birtakım müşküllerle karşılaştıklarını söylediklerini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Benim ülkemde garip işler olur. 50 senedir devletimin hizmetindeyim sizin söylediğiniz gibi garip işlerin çoğuyla karşılaştım. Hiçbirinin altında kalmadım ve hepsini aştım. Şahsi işinizde öyle zorluklarla karşılaştığınız olur. Şunu derler, bunu derler, bu kamu hizmetidir. Cahil kalacak çocuğun kabiliyetlerini su üstüne çıkarma, milletin, dünyanın insanlığın hizmetine verme gibi fevkalade ulvi, alicenap bir gaye için ortaya çıkılmış. Daha fazla da konuşmak istemiyorum. Biliyorsunuz üzerimde tarafsızlık var."

Üniversite için 30 trilyon harcandı
Üniversitenin İstinye'deki geçici kampüsünün açılışını 1993'te Demirel yaptı. Rumelifeneri'ndeki kampüsün temelini de 1996'da Demirel attı.

Koç Üniversitesi, 1993'ten bu yana hizmet verdiği İstinye Kampüsü'nden önümüzdeki sömestrden itibaren kademeli olarak yeni kampüse taşınacak.

Koç Vakfı, üniversite için 6 yılda 30 trilyon lira harcadı. Ancak yatırımlar bitmiş değil. Kampüs, 25 hektarlık bir alan üzerine kurulu 60 yapıdan oluşuyor.

Üniversitede her üç öğrenciden birine bir bilgisayar düşüyor.

Üniversitede, 1116 öğrenci eğitim görüyor. Mühendislik Fakültesi'nin açılışıyla bu sayının 2600'e ulaşması bekleniyor.

Üniversiteden mezun olan her öğrenci 2.5 iş teklifi alarak, iş hayatına "bir adım önde" atılıyor.

Kampüsün 17 binadan oluşan yurt yerleşimi ve 900 öğrenciye hizmet verebilen kafeteryası, sosyal ve spor tesisleri bulunuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır