kapat

22.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Clinton'dan Türkiye'ye gençlik aşısı
Dünya basını İstanbul'daki AGİT Zirvesi'nin Türkiye'ye dinamizm kazandırdığını ve bunda Amerika Başkanı Bill Clinton'ın en büyük rolü üstlendiğini savundu

Stephen Kinzer'in Türkiye analizinde Amerika Başkanı Bill Clinton'ın gençlik dinamizmi sergileyen siyasi kişiliği ile tüm Türkler'in kafasında ideal lider imajını oluşturduğu belirtildi. "Bugüne kadar hiçbir ziyaretçi Türkler'in kafasında bu kadar olumlu bir imaj bırakmamıştı. Clinton'ın bu gücü, Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve anamuhalefet partisi liderinin ağırkanlı yetmişliklerden oluştuğu Türkiye'de yeni reformlara doğru bir atılım yapılması gerektiği inancını doğurdu. Depremzedeleri kucaklarken sergilediği coşku, Türkler'in çoğunda şaşkınlık yarattı.

CLINTON İMAJI
Türk liderler, çok nadir olarak halkıyla bu derece yakın görülebiliyorlar. Türkiye'de uzun süredir bir liderlik ve vizyon eksikliği vardı. Türk insanı Bill Clinton'da, kendi liderlerinde yıllardır eksik olan unsurları gördüler. Amerika Başkanı Meclis konuşmasında Kürt meselesine de değindi ve Türkiye'nin demokrasi yolundaki çabalarını takdir ettiğini söyledi. Clinton konuşmasında demokrasi çağrısı ile Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir köprü oluşturduğu konularını birbiriyle bağdaştırırken çok dikkatli kelimeler seçti. İki ülke ilişkilerinin çok köklü olduğundan ve gittikçe geliştiğinden bahsederken Atatürk'ü anmayı ihmal etmedi."

DER SPİEGEL
Zirve'nin büyük oyuncusu

Alman dergisi, Türkiye'nin AGİT Zirvesi'nde yeni bir bilinç sergilediğini yazdı. "Amerika Başkanı, Avrupalı ortakların modern Türkiye'nin önemini görmelerini istedi. Türkiye'nin Avrupa ve İslam dünyasının uyum içinde buluştukları bir bölge olması gerektiğini söyleyen Clinton, "Gelecek yüzyıl, Türkiye'nin bugünkü ve yarınki rolünü tanımlamasıyla belirlenecektir" dedi. Washington, Türkiye'nin Zirve'de "büyük oyuncu" olarak sahneye çıkmasını sağladı. Milyarlık enerji anlaşması imzalandı. Türkiye, Avrupa'nın kendisini bilinçli, tam bir ortak olarak görmesini istedi."

USA TODAY
Yardımlar sürecek

Başkan'ın Türkiye ziyaretini, "Clinton, Amerikan yardımlarının süreceğine dair söz verdi" şeklinde değerlendirdi. Gazete, haberinde Clinton'ın sözleri üzerinde durdu. Özellikle Clinton'ın "Türkiye'nin ekonomisine olan inancımız ve ikili ilişkilerimiz bir kat daha güçlendi" sözleri desteklendi. Ayrıca, Clinton yönetiminin her zaman Türkiye'nin yanında olduğu ve birlikte çalışacağı vurgulandı. AGİT Zirvesi, Türkiye'nin geleceğinin belirlenmesinde önemli bir adım oldu. Özellikle Washington'un verdiği destek sayesinde Türkiye'nin yıldızı parladı.

LE MONDE
Amerika'nın stratejik ortağı

Fransız gazete, Clinton ziyaretini şöyle değerlendirdi: Türkler için, Clinton'ın AGİT kapsamında gerçekleşen ziyareti, önemli ve özel bir anlam taşıyor: insan hakları üzerine yoğunlaşan diğer Avrupa ülkelerinin yerine, stratejik ortaklık üzerine yoğunlaşan bir Amerika... Türkiye, Amerika için önemli bir bölgesel rol üstleniyor. Amerikan Başkanı da, gelecekteki Türkiye imajını, "güçlü, laik ve modern" olarak çizdi. Geleneklerine bağlı bu ülkeyi, Avrupa'nın tam bir parçası olarak gösterdi. NATO üyesi Türkiye'nin, diğer Müslüman ülkelere örnek olması gerektiğini de vurguladı.

US NEWS
Türkiye bir adım ötede

İKİ yıl önce AB'nin Lüksemburg Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Başbakanı Jean-Claude Juncker, "İşkencenin güncel bir olay haline geldiği bir ülke ile aynı masada oturamam" demişti. İki yıl geçti, AGİT Zirvesi için İstanbul'da toplanıldı. Avrupalı liderler Doğu ve Batı rüzgarlarının birarada estiği bir ülkede toplandılar. Anlaşılıyor ki Türkiye gittikçe daha refah ve özgüveni daha yüksek olarak büyüyor, gelişiyor. Bir takım eksikleri var ama, İran, Suriye, Kafkasya gibi radikallerin bulunduğu bir bölgede bunların olması da kaçınılmazdır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır